Na hlavný obsah

Inšpekcia odhalila nedostatky v prijímacích skúškach na niektorých školách

V testoch sa objavilo aj učivo, ktoré žiaci nepreberali.

Veľa zadaní a málo času. Aj takéto nedostatky odkryla Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) pri prijímačkách na polovici kontrolovaných gymnázií. Deti museli v testoch často vypĺňať zadania, ktoré v základných školách nepreberali. Problém by podľa inšpekcie mohol vyriešiť rovnaký test pre všetkých.

Niektoré gymnáziá porušujú predpisy aj tým, že do testov dávajú náročnejšie úlohy ako iní. Platí to najmä pre školy, kde sa hlási najviac detí. „Boli hlavne časovo náročnejšie. Vyžadovali základné zručnosti a vedomosti. Boli encyklopedické, ale bolo ich veľmi, veľmi veľa. To znamená, že deti sa museli pomaličky prirovnávať k internetovému prehliadaču,“ uviedla riaditeľka ŠŠI Alžbeta Štofková Dianovská.

Prijímacie testy si pripravuje škola sama alebo si na to zaplatí firmu. Tá by mala zohľadniť, že v testoch bude len to, čo už žiaci preberali, aby mal každý rovnaké možnosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Prijal by som alternatívu, že školy, ktoré by chceli, by mohli použiť nejaké spoločné centrálne prijímacie skúšky. Malo by to aj výhodu, že by sa dalo potom porovnať, na ktorú školu sa akí kvalitní žiaci hlásia. Malo by to výhodu, že by tam bolo len učivo, ktoré tam má byť, aby to nik nenapádal,“ povedal riaditeľ Gymnázia L. Novomeského Norbert Kyndl.

Mnohí rodičia v snahe dostať dieťa na dobré gymnázium platia doučovanie. Vyššie nároky na deti potvrdzujú aj lektori, ktorí ich doučujú.

Školy, ktoré pochybili, dostali od školskej inšpekcie zatiaľ len odporúčania, ako nedostatky napraviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko