Na hlavný obsah

Írsko zmierňuje opatrenia proti covidu. Otvárajú sa aj hudobné kluby

Plne zaočkovaných tam je takmer 75 % populácie.

Írsko zmierňuje opatrenia proti covidu. Otvárajú sa aj hudobné kluby
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Írsko ruší väčšinu opatrení zavedených pre šírenie koronavírusu, hoci odborníci predpokladajú ďalšie zhoršenie pandémie covidu a rast počtu hospitalizovaných. Od piatka (22. 10.) môžu otvoriť na plnú kapacitu nočné kluby, ktoré boli zatvorené od vlaňajšieho marca.

Na hudobné predstavenie vo vnútorných priestoroch môže prísť až 1 500 ľudí. Na vstup do reštaurácií a barov je potrebné potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní covidu, naopak negatívny test nestačí, píšu Irish Times.

„Aby sme sa vyhli akýmkoľvek novým obmedzeniam a krokom späť, budeme od všetkých ľudí vyžadovať opatrnosť. A preto, keď pôjdeme do akéhokoľvek zariadenia, tak by sme mali trvať na uplatňovaní minimálnych štandardov,“ povedal írsky premiér Micheál Martin.

Prevádzkovatelia podnikov budú musieť striktne dodržiavať pravidlá, kontrolovať u všetkých hostí očkovacie preukazy a brať si od nich kontaktné údaje, dodal premiér.

Za hudbou môže do jednej sály prísť až 1 500 ľudí, zatvorené teda zostanú len najväčšie koncertné haly v krajine. Na diskotéky môže prísť aj viac ľudí, ale tento druh zábavy vyhľadávajú najmä mladí, u ktorých je menšie riziko ťažkého priebehu choroby, píšu Irish Times.

V reštauráciách a baroch sa naďalej musia dodržiavať spoločenské odstupy. Obmedzenie na počet účastníkov od piatka neplatí pre svadby a náboženské stretnutia.

Vo vyše 6,5-miliónovom Írsku sa za posledný deň vyskytlo 2 029 nových prípadov covidu, uviedli vo štvrtok (21. 10.) večer oficiálne štatistiky. Podľa oficiálnych vládnych štatistík leží v nemocniciach je 457 pacientov, z toho 88 leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Model národného zdravotného systému HSE predikuje na konci novembra 800 až 1 000 hospitalizovaných, z toho 150 až 200 na JIS.

Hoci zvyčajne sa každý deň príde nechať naočkovať približne 1 000 ľudí, vo štvrtok sa dostavilo 2 500 osôb. Prudký nárast záujmu sa zdvihol po vládnom oznámení, že pre vstup do reštaurácií a ďalších zariadení bude potrebné sa preukazovať očkovaním, píše server Independent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet