Na hlavný obsah

Ivermektínu vypršalo povolenie na terapeutické použitie. Aký bude jeho ďalší osud?

Lekári nie sú presvedčení o jeho účinnosti.

Lieku Ivermektín na Slovensku vypršalo povolenie na terapeutické použitie. Lekárka, ktorej sa pri liečbe osvedčil, požiadala ministerstvo zdravotníctva o nové. Rezort rozhodne na základe odporúčaní odborníkov. Niektorí lekári sú presvedčení, že na účinnosť lieku Ivermektín nie je dostatok dôkazov.

Všeobecná lekárka pre dospelých Etela Janeková liečila pacientov s COVIDOM-19 podľa zahraničného protokolu. Pacientom podávala vyššie dávky vitamínov C a D, aspirín, zinok a ivermektín. Keď sa im zdravotný stav zhoršil, naordinovala im aj antibiotiká či heparín.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pacienti boli ambulantne vyliečení a jednalo sa aj o ťažký a o stredne ťažký covid, čiže aj s nálezmi a zápalom pľúc. Pacient žiadny nezomrel a žiadny nebol hospitalizovaný a, čo by som chcela zdôrazniť, z týchto pacientov, ktorých som liečila, nemám pacienta, ktorý by mal postcovidový syndróm,“ priblížila Janeková.

Platnosť povolenia na terapeutické použitie neregistrovaného lieku Ivermektín vypršala začiatkom septembra. Lekárka preto požiadala o nové povolenie. Podpísal ho krajský odborník pre všeobecné lekárstvo a schválila ho Etická komisia vyššieho územného celku.

Ministerstvu však chýba vyjadrenie komisie pre racionálnu farmakoterapiu a liekovú politiku najbližšieho zdravotníckeho zariadenia a stanovisko hlavného odborníka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko