Na hlavný obsah

Japonsko má nového premiéra, je ním Fumio Kišida

Vo funkcii nahradil Jošihideho Sugu.

Japonsko má nového premiéra, je ním Fumio Kišida
Japonský premiér Fumio Kišida. Foto: TASR/AP

Novým japonským premiérom sa stal Fumio Kišida. Niekdajšieho ministra zahraničných vecí do tejto funkcie v pondelok (4. 10.) zvolil japonský parlament. Nahradí Jošihideho Sugu, ktorý odstúpil po približne ročnom pôsobení v pozícii premiéra.

Na Kišidu bude čakať niekoľko dôležitých výziev, predovšetkým prekonanie ekonomických dopadov pandémie koronavírusu a zabezpečenie silného spojenectva s USA a inými podobne zmýšľajúcimi štátmi v Ázii a Európe, aby Japonsko čelilo rastúcim regionálnym bezpečnostným rizikám.

Odchádzajúci predseda vlády Suga nahneval japonskú verejnosť pre spôsob riešenia pandémie koronavírusu. Mnohým sa nepáčilo predovšetkým to, že neochvejne trval na konaní nedávnych olympijských hier v Tokiu v čase, keď v „krajine vychádzajúceho slnka“ začali prudkým tempom stúpať počty nakazených.

Podľa japonských médií budú z doterajšej vlády pokračovať v novom kabinete iba minister obrany Nobuo Kiši a šéf diplomacie Tošimicu Motegi, pričom až 13 členov novej vlády vymenovali do ministerských funkcií prvýkrát.

Vládny program bude známy v piatok

Agentúra Kjódó oznámila, že Kišida nechal v úrade ministrov zahraničia a obrany Tošimicua Motegiho a Nobuoa Kišiho. Novým hovorcom vlády bude Hirokazu Macuno. V kabinete majú byť tiež tri ženy.

Najdôležitejšie posty majú pripadnúť spojencom expremiéra Abeho alebo končiaceho ministra financií Taróa Asóa. Nová vláda má zložiť prísahu ešte v pondelok (4. 10.), Kišida by mal parlamentu predložiť vládny program v piatok (8. 10.). Asó podľa agentúry AP síce z vlády odchádza, ale na vysoký post vo vládnej Liberálnodemokratickej strane Japonska (LDP).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet