Na hlavný obsah

Je ho čoraz menej a chýba mu aj kvalita. Čaj je obeťou klimatickej zmeny

Dôsledky zmien pociťujú aj zberači.

Stále častejšie výkyvy počasia spôsobené klimatickou zmenou si vybrali ďalšiu obeť – čaj. Čoraz menej úrody a horšia kvalita spôsobujú komplikácie celému priemyslu. Nakoniec na to však doplatí spotrebiteľ. Aj ten slovenský.

Majiteľ čajovej plantáže na Taiwane Chien Shun-Yih má hlavu v smútku. Jeho úroda je zvädnutá. Dôvod je zrejmý.

„Je to klíma. Tá hrá pri pestovaní čaju najdôležitejšiu úlohu. Ostatné faktory môžeme ovplyvniť, ale proti počasiu sme bezmocní,“ povzdychol si.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Región bojuje s čoraz dlhšími obdobiami sucha a výraznejšími prívalovými dažďami. Dôsledky týchto zmien pociťujú aj zberači.

„Menšia úroda znamená menej peňazí. V minulosti sme na jedenkrát zozbierali celú úrodu. Teraz to musíme robiť aj na štyrikrát, pretože lístky často nie sú vhodné na zber,“ vysvetlila zberačka čajových lístkov Li Huei-Lan.

Extrémne výkyvy počasia spôsobujú nepríjemnosti celému odvetviu. Týka sa to množstva úrody aj kvality.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko