Na hlavný obsah

Johnson chce od svetových lídrov získať záväzky v oblasti znižovania emisií uhlíka

Bude naliehať, aby konali rýchlejšie.

Johnson chce od svetových lídrov získať záväzky v oblasti znižovania emisií uhlíka
Britský premiér Boris Johnson na ceste na samit G20, ktorý sa koná v Ríme. Foto: SITA/AP

Britský premiér Boris Johnson v piatok (29. 10.) vyhlásil, že ak svetoví lídri neprijmú opatrenia v boji proti klimatickej zmene, moderná civilizácia môže čoskoro ležať v troskách ako staroveký Rím.

Novinárom to povedal na palube lietadla smerujúceho do talianskej metropoly, kde sa zúčastní na víkendovom samite skupiny G20. Informovala o tom agentúra AP.

Johnson uviedol, že ruiny Večného mesta „sú dnes pre nás skvelou pripomienkou, že ľudstvo, civilizácia, spoločnosť môžu napredovať aj robiť kroky späť, a keď sa veci začnú kaziť, môžu sa kaziť mimoriadne rýchlo.“

Britský premiér sa chce pokúsiť od lídrov najväčších svetových ekonomík získať záväzky v oblasti znižovania emisií uhlíka. Ku krajinám skupiny G20 patria aj najväčší svetoví producenti skleníkových plynov, ako Čína, Spojené štáty, India a Rusko.

Johnson bude naliehať na lídrov G20, aby konali rýchlejšie. Uviedol, že bohaté krajiny sveta, ktoré zbohatli vďaka využívaniu fosílnych palív, ktoré spôsobujú otepľovanie Zeme, musia znášať bremeno boja proti klimatickej zmene.

Napriek tomu vyjadril pochybnosti, či klimatická konferencia OSN COP26, ktorá sa začína v nedeľu (31. 10.) v škótskom Glasgowe, dosiahne svoj cieľ, ktorým je zaviazanie sa ku krokom potrebným na obmedzenie globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet