Na hlavný obsah

Johnson: Riešením nedostatku paliva nie je nekontrolovaná migrácia

Premiér sa nechce vracať k starému modelu.

Johnson: Riešením nedostatku paliva nie je nekontrolovaná migrácia
Nedostatok benzínu v Británii - na snímke odstavená čerpacia stanica. Foto: SITA/AP

Britský premiér Boris Johnson v nedeľu (3. 10.) vyhlásil, že nechce kvôli vyriešeniu nedostatku vodičov v Spojenom kráľovstve uvoľňovať pravidlá pre imigráciu zahraničných pracovníkov. Nedostupnosť pohonných látok na čerpacích staniciach je podľa neho spôsobená vysokým dopytom.

Predseda Konzervatívnej strany Oliver Dowden potom povedal, že sa dostupnosť palív zlepšuje, najväčšie problémy však naďalej pretrvávajú v Londýne a na juhovýchode krajiny.

Británia v posledných týždňoch zápasí s akútnym nedostatkom vodičov kamiónov, ktorý spôsobil ťažkosti v rade dodávateľských reťazcov. Na niektorých miestach preriedili regály supermarketov a benzínové pumpy majú málo pohonných hmôt. Vytvorili sa pri nich dlhé fronty, pretože mnoho vodičov si chcelo zaobstarať zásoby.

Johnson povedal, že čerpacia stanica nestačí dopĺňať svoje zásobníky práve pre vysoký dopyt. Odmietol tiež, že by vláda chcela krízu riešiť zvýšením imigrácie.

„Cesta dopredu pre našu krajinu nevedie cez zatiahnutie za páku nekontrolovanej migrácie a umožnenie obrovskému množstvu ľudí, aby sem prišli pracovať,“ povedal v relácii televízie BBC.

„Nechcem sa vracať k starému neúspešnému modelu nízkych miezd a nekvalifikovaných pracovníkov podporenému nekontrolovanou migráciou,“ dodal.

Britská vláda však podľa skorších správ plánuje udeliť 5 000 dočasných pracovných víz zahraničným vodičom cisterien a kamiónov, ktoré budú platiť do konca februára. Od pondelka bude s rozvojom pohonných hmôt pomáhať tiež britská armáda.

Podľa viacerých kritikov spôsobil súčasnú krízu do veľkej miery odchod Británie z Európskej únie, po ktorom krajinu opustili viacerí zahraniční pracovníci. Johnsonova brexitu naklonená vláda sa však snaží túto argumentáciu čo najviac odsunúť do úzadia. Podľa pozorovateľov však situáciu zhoršila aj pandémia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet