Na hlavný obsah

Juhokórejci poslali do vesmíru prvú raketu vlastnej výroby

Do roku 2030 by chceli vyslať sondu k Mesiacu.

Juhokórejci poslali do vesmíru prvú raketu vlastnej výroby
Na snímke štart prvej juhokórejskej nosnej rakety Nuri z rampy vo vesmírnom stredisku Naro. Foto: TASR/AP

Južná Kórea vo štvrtok (21. 10.) pokusne vypustila do vesmíru svoju prvú raketu, ktorú vyrobila bez cudzej pomoci. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zábery juhokórejskej televízie.

Trojstupňová nosná raketa KSLV-II, známa aj ako Nuri, odštartovala krátko po 17.00 h miestneho času (10.00 h SELČ) z vesmírneho strediska Naro na juhu krajiny.

Raketa má dopraviť maketu satelitu s hmotnosťou 1,5 tony na obežnú dráhu vo výške 600 až 800 kilometrov nad Zemou. Štart bol pôvodne plánovaný o hodinu skôr, podľa expertov sa ale zdržal pre kontrolu ventilov, napísala agentúra Reuters.

Vypúšťanie rakiet je na Kórejskom polostrove dlhodobo citlivou otázkou. Severná Kórea čelí obvineniam, že pod rúškom vynášania družíc na orbit testuje technológie pre medzikontinentálne balistické strely, ktoré by mohli v budúcnosti niesť jadrové hlavice.

Južná Kórea do budúcnosti plánuje vypustiť sériu vojenských satelitov, jej odborníci ale odmietajú, že by raketa Nuri bola sama o sebe použiteľná ako zbraň.

Južná Kórea vypustila poslednú podobnú raketu v roku 2013 po rade odkladov a niekoľkých neúspešných testoch. Raketa KSLV-I, ktorá vznikla v spolupráci s Ruskom, vtedy úspešne vyniesla družicu na obežnú dráhu okolo Zeme.

Juhokórejský vesmírny program sa chce teraz podľa Reuters zamerať na vypúšťanie pozorovacích, navigačných a komunikačných satelitov. Do roku 2030 plánuje Južná Kórea vyslať vlastnú sondu k Mesiacu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet