Na hlavný obsah

Justiční zamestnanci protestovali v Bratislave proti reforme súdnej mapy

Boja sa o svoju budúcnosť.

Zamestnanci justície protestovali pred ministerstvom spravodlivosti. Nesúhlasia s návrhom novej súdnej mapy. Justiční odborári odmietajú rušenie súdov. Vyššie náklady na cestovanie chce ministerka vynahrádzať mesačným príplatkom 100 eur počas jedného roka.

Z 54 okresných súdov by malo ostať 30. Napríklad v Bratislave a v Košiciach sa všetky spoja do jedného mestského súdu. Namiesto krajských súdov vzniknú tri odvolacie obvody – v Trnave, v Banskej Bystrici a v Prešove.

Ministerstvo si od toho sľubuje rýchlejšie a kvalitnejšie rozhodnutia. Zamestnanci justície sa však proti navrhovanej reforme búria.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pani ministerka (spravodlivosti Mária Kolíková), keď bola u nás osobne na Okresnom súde Bratislava V nás ubezpečila, že sa nebude prepúšťať, ale my nemáme istotu, pretože chce zrušiť 24 súdov na Slovenska,“ uviedla tajomníčka súdu Kvetoslava Krištofičová.

Zamestnanci justície sa pred ministerstvom spravodlivosti zišli v čase, kedy v budove prebiehalo rozporové konanie k pripomienkam k novej súdnej mape.

Majú pochybnosti, či sa rezort stihol 59 hodín po skončení pripomienkového konania, dostatočne oboznámiť s ich výhradami. Podľa šéfky Odborového zväzu justície Ingrid Vrkočovej by napríklad výška kompenzácie mala zohľadňovať reálne náklady na cestovanie a dostávať by ju mali 5 rokov.

Kolíková pripomína, že zamestnancom súdov, ktorých sa reforma dotkne, by sa malo zlepšiť aj finančné ohodnotenie. Na zmene súdnej mapy trvá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko