Na hlavný obsah

K bombovému útoku pri mešite v Kábule sa prihlásil Islamský štát

Útok sa vyžiadal najmenej 5 mŕtvych a 11 zranených.

K bombovému útoku pri mešite v Kábule sa prihlásil Islamský štát
Na snímke bojovníci Talibanu pred vchodom do mešity, kde došlo k bombovému útoku. Foto: ČTK/AP

K nedeľnému (3. 10.) bombovému útoku pri mešite v afganskom hlavnom meste Kábule, pri ktorom zomrelo najmenej päť civilistov, sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Vyhlásenie deklarujúce zodpovednosť za útok podľa Reuters zverejnila na sociálnej sieti Telegram propagandistická agentúra Islamského štátu Amak.

V druhej najväčšej mešite v afganskej metropole, pri ktorej sa útok udial, sa v čase explózie konala modlitba za matku hovorcu islamistického hnutia Taliban Zabíhulláha Mudžáhida. Ten v nedeľu uviedol, že výbuch cielil na zhromaždenie civilistov blízko vchodu do mešity. Popri obetiach na životoch spôsobila explózia zranenia 11 ďalším ľuďom.

Islamský štát a Taliban, ktorý prevzal v polovici augusta v Afganistane moc, sú dlhoroční rivalovia. Odkedy sa Taliban vrátil k moci, počet útokov IS v Afganistane sa zvýšil. Zoskupenie si udržiava silnú pozíciu vo východoafganskej provincii Nangarhár.

V septembri sa prihlásilo k viacerým útokom v provinčnom stredisku Džalalabadu, jeho akcie v Kábule boli doteraz zriedkavé. Na konci augusta si ale samovražedný útok IS pri kábulskom letisku vyžiadal životy viac ako stovky miestnych ľudí a 13 amerických vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet