Na hlavný obsah

Kamenický chce zmrazenie platov ministrov. Matovič by ich znížil všetkým poslancom

Na návrh štátneho rozpočtu majú rozdielne názory.

Kamenický chce zmrazenie platov ministrov. Matovič by ich znížil všetkým poslancom
Igor Matovič (OĽANO) a Ladislav Kamenický (Smer-SD) v relácii Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) nemá problém so zmrazením platov členom vlády. V relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko ho na to vyzval bývalý minister Ladislav Kamenický (Smer-SD). Matovič by zároveň znížil platy aj poslancom národnej rady.

Kamenický Matoviča kritizoval za návrh rozpočtu na rok 2022, ktorý vo štvrtok (14. 10.) schválila vláda. Označil ho za „rozpočet zadlžovania“ a rozpočet „vydierania koaličných partnerov“. Zároveň kritizoval, že návrh nepočíta so zvyšovaním platov v štátnej správe.

Matovič zopakoval, že všetci ministri požadovali peniaze navyše, niekde inde by ich ale bolo potrebné ubrať. „Je to volanie po zodpovednosti,“ povedal.

Navýšenie rozpočtu o viac ako 500 miliónov eur podmieňuje schválením viacerých dôležitých zákonov, a to o dôchodkovej reforme, výdavkových stropoch a o dlhovej brzde.

„Chcem vidieť, že splníme verejné sľuby voči stabilite verejných financií, voči budúcim generáciám. To sú tie zákony, ktoré požadujem,“ zdôraznil.

Strana SaS však avizovala, že zmeny dlhovej brzdy nepodporí bez daňovej brzdy, čo Matovič považuje za „vydieranie s vecou, ktorá nesúvisí.“ „Robíme všetko pre to, aby sme našli dohodu,“ povedal.

Siahnu na platy poslancom?

Kamenický na margo rozpočtu poznamenal, že by ho celý prepracoval. Na otázku, odkiaľ by minister financií mal zobrať prostriedky, odpovedal, že mal napríklad zmraziť platy celej vláde. „Doteraz to neurobil.“

„Nemám najmenší problém so zmrazením platov členom vlády a veľmi rád by som znížil aj platy poslancov,“ kontroval Matovič s tým, že to bol Smer, kto zvýšil platy poslancom „o tisíc eur v čistom, s čím pán Kamenický ako minister financií súhlasil.“ Oponentov návrh preto označil za farizejský.

Kamenický zareagoval, že platy poslancov boli za čias vlády Smeru-SD zmrazované niekoľko rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika