Na hlavný obsah

Kilečko 2 môže podnikateľom ušetriť zhruba 200 miliónov eur, tvrdí Sulík

V balíku návrhov je 207 konkrétnych zmien.

Kilečko 2 môže podnikateľom ušetriť zhruba 200 miliónov eur, tvrdí Sulík
Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Takzvané podnikateľské Kilečko 2 z dielne ministerstva hospodárstva putuje do medzirezortného pripomienkového konania. Oznámil to vo štvrtok (28. 10.) šéf tohto rezortu Richard Sulík (SaS) s tým, že na vládu a do parlamentu chce predložiť návrh v novembri.

V balíku návrhov je 207 konkrétnych zmien, ktoré majú podľa ministra pomôcť ušetriť približne 200 miliónov eur. Pôvodne bolo v hre 469 návrhov.

Pripomenul, že v rámci prvého Kilečka sa podarilo usporiť podnikateľom približne 176 miliónov eur. Konkrétna úspora Kilečka 2, ktoré zahŕňa viac opatrení, sa podľa Sulíka zatiaľ nedá vyčísliť. Jeho odhad je však cca 200 miliónov eur.

Konkrétne opatrenia

Povedal, že návrh obsahuje množstvo drobných opatrení ako napríklad možnosť predaja nepotravinového tovaru aj po exspirácii či zrušenie administratívnej záťaže pre výrobcov alkoholu, ktorí dosiaľ museli zamestnávať aspoň 10 ľudí na trvalý pracovný pomer.

Chce tiež zjednodušiť povinnosť hlásenia pobytu zahraničných hostí a navrhuje tiež, aby boli dokumenty z elektronickej schránky použiteľné na právne úkony bez zaručenej konverzie.

K ďalším navrhovaným zmenám patrí napríklad aj zavedenie možnosti pre autoškoly vyučovať prostredníctvom e-learningu či liberalizácia hygienických požiadaviek v gastroprevádzkach stanovením nižšieho počtu umývadiel.

Sulík dodal, že pracuje už na Kilečku 3.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika