Na hlavný obsah

KĽDR bojuje s potravinovou krízou, ľudia tam konzumujú okrasné labute

Problémy s potravinami už skôr priznal aj Kim Čong-un.

KĽDR bojuje s potravinovou krízou, ľudia tam konzumujú okrasné labute
Na ilustračnej snímke vlajky KĽDR pred parlamentom v Pchjongjangu. Foto: TASR/AP

Od tlače platobných kupónov až po chov okrasných labutí čiernych na jedlo – Severná Kórea je nútená hľadať novátorské spôsoby, ako riešiť ekonomické problémy a nedostatok potravín v čase, keď sa predlžujú protipandemické uzávery hraníc. Uviedla to v piatok (29. 10.) agentúra Reuters.

S blížiacim sa koncom žatvy medzinárodní pozorovatelia varujú, že potravinová a ekonomická situácia je v krajine veľmi nebezpečná. Objavujú sa tiež náznaky, že KĽDR zvyšuje obchod a dostáva veľké dodávky humanitárnej pomoci prostredníctvom Číny.

Pomôcť môže lepšia úroda ryže

Juhokórejská rozviedka vo štvrtok (28. 10.) na uzavretom parlamentnom vypočutí uviedla, že severokórejský líder Kim Čong-un vydal príkaz, v ktorom vyzýva na zabezpečenie každého zrnka ryže a na to, aby všetko úsilie smerovalo do poľnohospodárstva.

Tohtoročná úroda by pritom podľa juhokórejskej rozviedky mohla byť lepšia ako tá vlaňajšia, a to vďaka slnečnejšiemu počasiu. Severná Kórea podľa informácií rozviedky podniká kroky na to, aby v najbližších mesiacoch znovu otvorila hranice s Čínou a Ruskom.

KĽDR dlhodobo trpí nedostatkom potravín a zlé hospodárenie podľa pozorovateľov ešte zhoršujú medzinárodné sankcie pre jadrové zbrojenie, prírodnú katastrofu a od minulého roka aj pandémii koronavírusu. Tá prinútila Severnú Kóreu k bezprecedentnému uzavretiu hraníc.

Problémy s potravinami priznal aj Kim Čong-un

Kim Čong-un už tento rok v júni priznal, že potravinová situácia v krajine je napätá a ospravedlnil sa za obete, ktoré obyvatelia musia prinášať, aby zabránili epidémii spôsobenej šírením koronavírusu. KĽDR oficiálne neohlásila jediný prípad nákazy ochorením koronavírusu.

Severokórejský líder ale tiež vyhlásil, že ekonomika jeho krajiny sa v tomto roku zlepšila a pred pár dňami poprel správu vyšetrovateľov OSN, podľa ktorej tisíckam najzraniteľnejších obyvateľov KĽDR hrozí smrť vyhladovaním, uviedol Reuters.

Krízu riešia kupónmi či jedením okrasných labutí

Podľa rôznych médií, ktoré sa odvolávajú na nespresnené severokórejské zdroje, začala severokórejská centrálna banka tlačiť pre nedostatok severokórejských wonov peňažné kupóny v hodnote zhruba jedného amerického dolára.

Japonský server Rimjin-gang, ktorý vytvárajú severokórejskí utečenci, tento mesiac uviedol, že tieto kupóny sú v obehu najmenej od tohtoročného augusta. Jednou z príčin je nedostatok atramentu a papiera na tlač bankoviek, ktoré sa do KĽDR dovážajú z Číny.

Ďalším spôsobom, ako zmierniť nedostatok potravín, je konzumácia okrasných labutí čiernych. Severokórejské médiá tento týždeň propagovali mäso čiernych labutí ako cenný zdroj potravy a ubezpečovali, že nový chov v priemyselnom meradle ľuďom zlepší život. „Mäso čiernych labutí je lahodné a má zdravotný prínos,“ napísali noviny vládnej strany Rodong sinmun.

Juhokórejský portál NK News, ktorý sa špecializuje na dianie v Severnej Kórei, uviedol, že výskum chovu labutí čiernych sa začal v KĽDR už na začiatku roka 2019. Úrady podľa NK News vyzvali školy, továrne a podniky, aby pestovali potraviny a chovali ryby a ďalšie zvieratá v záujme zvýšenia sebestačnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet