Na hlavný obsah

KĽDR pokračuje v odpaľovaní rakiet

V septembri vykonala niekoľko testov.

KĽDR pokračuje v odpaľovaní rakiet
Na snímke severokórejský líder Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severná Kórea v utorok (19. 10.) odpálila do mora východne od svojich brehov najmenej jednu balistickú raketu, oznámili svetové agentúry s odvolaním sa na juhokórejskú a japonskú armádu.

Prvotné informácie hovorili o bližšie neurčenej strele. KĽDR tak pokračuje v sérii testov, s ktorými začala pred niekoľkými týždňami, podotkla agentúra AFP. Japonský premiér Fumio Kišida zároveň uviedol, že Severná Kórea odpálila zrejme dve rakety.

Jednu balistickú raketu odpálili z blízkosti pobrežného mesta Sinpcho, kde sa nachádza severokórejská ponorková základňa a režim tam uskladňuje vybavenie pre skúšobné odpaly rakiet z podvodných plavidiel, priblížila agentúra Reuters, podľa ktorej z tohto miesta KĽDR v minulosti vypálila aj iné druhy rakiet.

V polovici septembra KĽDR skúšobne odpálila dve balistické rakety, ktoré dopadli do vôd medzi Japonskom a Kórejským polostrovom. O dva dni skôr oznámila, že otestovala novú riadenú strelu dlhého doletu. Podobné testy vtedy vykonala prvýkrát po šiestich mesiacoch, poznamenala už skôr agentúra AP. Testy balistických rakiet zakazujú KĽDR rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

Ďalšiu strelu potom otestoval severokórejský režim na konci septembra. Tvrdil neskôr, že to bola novo vyvíjaná hypersonická raketa. Takéto strely sa pohybujú najmenej päťkrát väčšou rýchlosťou ako zvuk a počas svojho letu na rozdiel od balistických striel neopustia zemskú atmosféru. Podľa vojenských expertov proti nim v súčasnej chvíli neexistuje účinná obrana, niektorí sa však domnievajú, že tieto zbrane nie sú dostatočne presné.

Neskôr ešte KĽDR oznámila, že vykonala test novovytvorenej protilietadlovej rakety.

Pchjongjang sa podľa agentúry AP zbrojnými testami pravdepodobne snaží vyvíjať tlak na Spojené štáty a Južnú Kóreu pre zmrazené rokovania o jadrovom programe. KĽDR súbežne s testami rakiet predkladá Soulu podmienené mierové ponuky, podotkla AP. Na začiatku tohto mesiaca oba štáty napriek raketovým testom obnovili prerušenú horúcu komunikačnú linku.

Rozhovory zamerané na odstránenie nukleárnych zbraní z Kórejského polostrova a ukončenie severokórejských raketových balistických programov výmenou za uvoľnenie sankcií nepokročili od roku 2019, keď sa samit lídra KĽDR Kim Čong-una a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji skončil neúspechom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet