Na hlavný obsah

Koaličná rada bude rokovať o návrhu štátneho rozpočtu

Matovič je za to, aby si minister vnútra vyberal policajného prezidenta.

Koaličná rada bude rokovať o návrhu štátneho rozpočtu
Na snímke minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: SITA

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v pondelok (4. 10.) predstaví koaličným partnerom návrh o zvýšení výdavkov v štátnom rozpočte. Povedal to pred mimoriadnym rokovaním koaličnej rady.

Ako vysvetlil, pravidlá Európskej únie Slovensko zaväzujú predložiť návrh deficitu štátneho rozpočtu vo výške približne 4,3 percenta HDP s tým, že na budúci rok by sa konsolidačné úsilie rovnalo nule. „To znamená, že nešetríme, ale ani nemíňame navyše,“ spresnil.

Vysvetlil, že Európska komisia nebude na budúci rok vyžadovať od členských štátov šetrenie, aby tak nezabrzdila pozviechanie sa jednotlivých ekonomík po pandémii covidu.

Matovič povedal, že požiadavkám jednotlivých ministrov o navýšenie výdavkov dovedna o 6,6 miliardy eur nebude môcť vyhovieť. „Návrh je síce krutý, ale na druhej strane je to stret s realitou. Nemôžeme sa hrať na Ježiška,“ dodal. Plánované príjmy do štátneho rozpočtu na budúci rok predstavujú približne 20 miliárd eur.

Poznamenal však, že ak chcú jednotliví ministri výdavky navyše, očakáva od nich, že prídu s návrhmi, kde vie byť vláda efektívnejšia.

Návrh rezortu počíta aj s rezervou vo výške 700 miliónov eur na výdavky v súvislosti s covidom.

Matovič priblížil, že na mimoriadnom rokovaní bude koalícia debatovať aj o dlhovej brzde či dôchodkovom zákone. Nepredpokladá diskusiu o bezpečnostných zložkách.

Povedal však, že „keď má byť minister vnútra zodpovedný za policajného prezidenta, tak asi by mal mať možnosť si ho vybrať.“

Tvrdí, že súčasnej vláde sa podarilo odpolitizovať políciu. „Policajtom sme dali absolútnu slobodu, že môžu konať a ísť zločincom a mafiánom po krku … postupne rozkladajú skorumpovaný systém Roberta Fica a Petra Pellegriniho,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko