Na hlavný obsah

Kolíková predstavila novú podobu súdnej mapy

Má tri odvolacie obvody krajských súdov.

Kolíková predstavila novú podobu súdnej mapy
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková hovorí o novej súdnej mape. Foto: TASR

Slovensko by podľa novej súdnej mapy malo byť rozdelené na tri odvolacie obvody krajských súdov, ktoré budú sídliť v Trnave, Žiline a Prešove. Oznámila to v piatok (22. 10.) ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Zároveň by mali mať krajské súdy aj päť regionálnych pracovísk – v Nitre, Trenčíne, Banskej Bystrici, Bratislave a v Košiciach. V Bratislave a Košiciach budú sídliť aj mestské súdy.

Zároveň bude na Slovensku 30 obvodov okresných súdov. Okrem 30 sídel budú mať okresné súdy aj 14 regionálnych pracovísk.

Cieľom tejto reformy je podľa ministerky zvýšiť špecializáciu sudcov a tiež zabezpečiť náhodný výber vecí v konkrétnych agendách, teda civilnej, obchodnej, trestnej, rodinnej a správnej. „Vieme sa tam dostať len tak, že zväčšíme obvody,“ zdôraznila Kolíková.

Šéfka justičného rezortu zároveň uviedla, že v rámci vyhodnotenia pripomienok napríklad zo strany sudcov alebo prokuratúr sa rozhodla „zatiahnuť ručnú brzdu“. Zmeny vo fungovaní súdov tak prídu postupnejšie.

„To, čo je základnou zmenou, je, že ku koncentrácii sudcov na pracoviskách dôjde postupne,“ povedala. Tiež podotkla, že v rámci novej súdnej mapy zachovajú viac pracovísk. „Toto je kompromis, ktorý som spravila,“ zdôraznila.

Podľa pôvodného návrhu mali namiesto 14 pracovísk okresných súdov fungovať len štyri. Po novom budú úplne zrušené len okresné súdy v Skalici, Kežmarku, Bánovciach nad Bebravou a Partizánskom. Pôvodný návrh, naopak, počítal so zachovaním sídla krajského súdu v Banskej Bystrici. Po novom tam bude len pracovisko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko