Na hlavný obsah

Konflikt v Jemene si podľa OSN vyžiadal smrť alebo zranenia najmenej 10 000 detí

Bez medzinárodnej pomoci zahynú ďalšie, uvádza UNICEF.

Najmenej 10 000 detí zahynulo alebo utrpelo zranenia počas už sedem rokov trvajúceho konfliktu v Jemene, uviedol v utorok (19. 10.) Detský fond OSN (UNICEF). Informuje o tom agentúra AFP.

„Konflikt v Jemene má ďalší hanebný míľnik: od začiatku bojov z marca 2015 tam bolo bolo zabitých alebo zmrzačených 10 000 detí. To sú priemerne štyri deti denne,“ uviedol hovorca UNICEF James Elder na brífingu v Ženeve, kde vyzval na ukončenie bojov v Jemene.

A toto množstvo zahŕňa len tie detské obete, ktorých osud bol organizáciám známy – ale je tu veľké množstvo ďalších, upozornil Elder.

„Na pokračovanie svojej život zachraňujúcej práce v Jemene potrebuje UNICEF naliehavo do polovice roku 2022 viac než 235 miliónov dolárov,“ dodal. V opačnom prípade bude organizácia nútená obmedziť alebo pozastaviť pomoc pre zraniteľné deti.

Bez väčšej medzinárodnej pomoci zomrie viac detí

„Financovanie je zásadné. Môžeme narysovať jasnú spojnicu medzi podporou darcov a zachránenými životmi. Aj v prípade zvýšenia pomoci sa však vojna musí skončiť,“ vyhlásil.

„Na súčasnej úrovni financovania a bez ukončenia bojov sa UNICEF nedokáže dostať k všetkým týmto deťom. Neexistuje iný spôsob, ako to povedať: bez väčšej medzinárodnej pomoci zomrie viac detí – detí, ktoré za túto krízu nie sú vôbec zodpovedné,“ upozornil Elder.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet