Na hlavný obsah

Konzílium lekárov preskúma stav českého prezidenta Zemana

Ten je hospitalizovaný od 10. októbra.

Konzílium lekárov preskúma stav českého prezidenta Zemana
Prezident ČR Miloš Zeman. Foto: ČTK/Šulová Kateřina

O stave prezidenta ČR Miloša Zemana sa bude radiť novovzniknuté konzílium lekárov. Informoval o tom v utorok (26. 10.) web seznamzpravy.cz s odvolaním sa na vyjadrenie jedného z členov konzília – dosluhujúceho rektora Karlovej univerzity Tomáša Zimu.

Spomenutý zdroj tvrdí, že sa zmení minimálne rozhodovanie o liečbe hlavy štátu. Nad tým, ako ďalej postupovať v liečbe Zemana, sa poradí zbor niekoľkých lekárov rôznych špecializácií. Dohromady by ich malo byť deväť.

„Keď sa stretneme a poradíme, vydáme vyjadrenie. Myslím si, že je to správne,“ uviedol pre portál Zima, ktorý sa špecializuje na klinickú biochémiu a vnútorné choroby.

Nový tím lekárov by mal byť podpísaný aj pod správou o schopnosti Zemana vykonávať svoj úrad. Tú si český parlament objednal na začiatok novembra.

Očakáva sa, že vyhlásenie tímu odborníkov príde zhruba v čase, keď sa 8. novembra po prvý raz zíde novozvolená Poslanecká snemovňa. Až potom bude možné spustiť prípadnú diskusiu o možnosti dočasne zbaviť Zemana výkonu prezidentských právomocí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet