Na hlavný obsah

Koralové útesy sú v ohrození. Od roku 2008 sa stratilo 14 percent z nich

Môže za to najmä globálne otepľovanie.

Koralové útesy sú v ohrození. Od roku 2008 sa stratilo 14 percent z nich
Na snímke Veľká koralová bariéra pri Austrálii. Foto: SITA/AP

V rokoch 2009 až 2018 sa rozloha koralových útesov znížila o 14 percent. Uviedla to vo svojej štúdii medzinárodná organizácia GCRMN, ktorá monitoruje stav koralových útesov. Za negatívny vývoj podľa bádateľov môžu v prvom rade vyššie teploty vôd svetových oceánov, uviedla dnes agentúra AFP. V sledovanom období sa plocha koralových útesov znížila o 11 700 kilometrov štvorcových.

„Koralové útesy sú všade na svete pod neustálou záťažou pre otepľovanie spôsobené klimatickými zmenami,“ uviedla GCRMN. Podľa organizácie potom koralové útesy trpia tiež rôznymi miestnymi faktormi. Ide napríklad o znečistenie vody, príliš intenzívny rybolov či necitlivé stavebné a ďalšie zásahy do pobrežia.

„Klimatická zmena je najväčšou hrozbou pre koralové útesy,“ uviedol riaditeľ austrálskeho výskumného strediska morí (AIMS) Paul Hardisty. Podľa GCRMN sa ale ukazuje, že mnohé koralové útesy sú schopné regenerácie, ak na to majú vhodné podmienky.

Koralové útesy tvoria významný prvok oceánskych ekosystémov. „Hoci pokrývajú len jedno percento dna oceánov, tak v nich žije až štvrtina druhov morskej flóry a fauny,“ dodala organizácia. Z koralových útesov majú prínos aj ľudia, a to v podobe zárobkov z cestovného ruchu či rybolovu alebo slúžia ako ochrana pobrežia pred eróziou a ďalšími negatívnymi vplyvmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet