Na hlavný obsah

Koronavírusu podľahlo na celom svete už viac ako 5 miliónov ľudí

Najviac obetí majú Spojené štáty.

Koronavírusu podľahlo na celom svete už viac ako 5 miliónov ľudí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Celkový počet obetí, ktoré zomreli následkom koronavírusu, prekročil hranicu 5 miliónov. Informuje o tom ruská agentúra TASS s odvolaním sa na vlastné výpočty založené na oficiálnych vyhláseniach autorít v jednotlivých štátoch a na závery expertov a mediálne výstupy.

Do štvrtka (28. 10.) je podľa agentúry zadokumentovaných 5 002 634 úmrtí zapríčinených koronavírusom. Počet obetí sa teda rovná populácii Paríža a Ríma spolu.

Prvé úmrtie svet zaznamenal 11. januára 2020, prvý milión ľudí zomrelo do konca septembra 2020, pripomína agentúra. O štyri mesiace na to už bolo tri milióny obetí, začiatkom júla 2021 si pandémia vyžiadala už 4 milióny obetí.

Najviac ľudí zomrelo v Spojených štátoch – cez 740 000. Nasledujú Brazília s minimálne 606 000 obeťami a India s počtom cez 450 000.

V prepočte na počet obyvateľov v smutnej štatistike vedie Peru s 655 úmrtiami na 100 000 obyvateľov. Vysoké čísla majú aj európske krajiny, ako napríklad Bosna a Hercegovina (363 mŕtvych na 100 000 ľudí) či Bulharsko (343 mŕtvych na 100 000 ľudí).

Rusko zaznamenáva najväčšie nárasty od začiatku pandémie

V Rusku zomrelo v stredu (28. 10.) na koronavírus ďalších 1 159 ľudí, čo je doteraz najvyšší denný údaj. Potvrdilo sa tiež vyše 40 000 nových prípadov, pričom o deň skôr to bolo 36 500 novoinfikovaných. Rýchle šírenie koronavírusu núti ruské úrady obnoviť čiastočný lockdown.

Rekordné počty prípadov a úmrtí v súvislosti s koronavírusom hlásia v Rusku už niekoľko týždňov.

V Moskve sa vo štvrtok (28. 10.) pre zlú epidemickú situáciu začína desaťdňové obdobie voľna, počas ktorého nebudú pracovať všetky podniky a organizácie. Výnimku budú mať inštitúcie zabezpečujúce fungovanie infraštruktúry, podniky s nepretržitou prevádzkou, lekárne či obchody s potravinami.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň v stredu (20. 10.) odsúhlasil návrh o zavedení dní pracovného pokoja na celom území Ruska od 30. októbra do 7. novembra, informuje TASS.

Tempo očkovania v Rusku sa zvyšuje

Rýchlosť očkovania proti koronavírusu sa za ostatný čas značne zrýchlila, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Rýchlosť vakcinácie, vďakabohu, narástla. Rád by som dúfal, že táto tendencia zostane po dňoch voľna. Momentálne sa úroveň zaočkovanosti značne zvýšila, čo je dobré pre všetkých,“ povedal Peskov.

V Rusku spustili masové očkovanie v januári tohto roku, v krajine sa okrem ruských vakcín Sputnik V a Sputnik Light ešte látky EpiVac, EpiVacCorona a EpiVacCorona-N.

Ukrajina takisto zaznamenáva rekordné prírastky

Epidemická situácia nie je dobrá ani na Ukrajine. Podľa štvrtkových informácií tamojšieho ministerstva zdravotníctva sa tam za uplynulý deň nákaza preukázala u 26 071 ľudí, čo je najvyšší denný nárast od začiatku epidémie. Koronavírus v krajine doteraz potvrdili u 2,8 milióna ľudí a nákaze tam podľahlo viac ako 66 000 občanov.

Aj na Ukrajine sa očkuje pomaly, plne imunizovaných je asi 16 percent z 41 miliónov Ukrajincov. Tempo očkovania sa však aj tu zrýchľuje, v utorok (26. 10.) sa nechalo v krajine zaočkovať viac ako 291 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet