Na hlavný obsah

Košický kraj chce obnoviť Sobranecké kúpele

Pre spory o vlastníctvo ich roky nemohol nik kúpiť.

Po Turzovských prišli na rad Sobranecké kúpele. Košický samosprávny kraj pokračuje v skupovaní spustnutých kúpeľných areálov. Kúpu za vyše 700 tisíc schválili poslanci. Kraj chce kúpele upraviť a nájde investora na ich novú prevádzku.

Kraj kupuje 7 000 metrov štvorcových, schátrané aj nedostavané budovy, vilku aj areál liečivého prameňa. Za desaťročia chátrajúce kúpele odklepli poslanci 770 000 eur. 

„Nemáme peniaze na to, čo je nevyhnutné, ale dávame peniaze na to, čo nie je nevyhnutné. Budovy sú v dezolátnom stave,“ uviedol poslanec Košického samosprávneho kraja Ladislav Rovinský (nezávislý).

Pozrite si reportáž RTVS:

Desiatky miliónov na obnovu kúpeľného areálu chce samosprávny kraj čerpať z grantov. 

„Bude to proces na 2 až 5 rokov. To hovoríme už dopredu, nie je tu návod, ako tieto veci riešiť. My sme si tento model odpozerali zo zahraničia, z Rakúska a Nemecka, kde samosprávy takto bežne revitalizujú spustnuté areály,“ uviedol predseda košickej župy Rastislav Trnka (nezávislý).

Kúpele chátrali aj pre spory o vlastníctvo. Roky ich preto nemohli kúpiť súkromníci ani samospráva. Pre kraj je teraz prvoradé vysporiadať pozemky aj získať licencie na prevádzku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny