Na hlavný obsah

Krajská prokuratúra prešetrí údajnú intervenciu Fica v NBÚ

Podozrenia vyplývajú z medializovaných videí.

Krajská prokuratúra prešetrí údajnú intervenciu Fica v NBÚ
Na snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka a šéf Smeru-SD Robert Fico. Foto: TASR, koláž: RTVS

Údajnú intervenciu šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica v Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ) vo veci bezpečnostnej previerky právnej čakateľky prokuratúry prešetrí Krajská prokuratúra Bratislava. Rozhodol o tom v sobotu (30. 10.) generálny prokurátor Maroš Žilinka.

„Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka dňa 30.10.2021 uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave zabezpečiť preverenie, či v súvislosti s medializovanou údajnou intervenciou poslanca Národnej rady SR R. F. v Národnom bezpečnostnom úrade vo veci bezpečnostnej previerky právnej čakateľky prokuratúry K. S., nedošlo k spáchaniu trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a návodu na tento trestný čin,“ napísal hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Žilinka zároveň prikázal preveriť, či v tejto súvislosti zo strany čakateľky nedošlo v rozpore so základnými povinnosťami čakateľa ku konaniu, ktoré by mohlo narušiť vážnosť prokuratúry.

Denník N v piatok (29. 10.) informoval, že Fico mal zabezpečovať pomoc čakateľke, ktorou má byť jeho priateľka Katarína Szalayová, s absolvovaním pohovoru na NBÚ, aby jej nezobrali bezpečnostnú previerku. Čakateľka mala dopredu vedieť, čo sa jej budú pýtať.

Podozrenia o tom, že sa mal bývalý premiér tohto dopustiť, vyplývajú z medializovaných videí z poľovníckej chaty.

Témou sa bude na mimoriadnom zasadnutí zaoberať na budúci týždeň Osobitný kontrolný výbor Národnej rady SR na kontrolu činnosti NBÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko