Na hlavný obsah

Kvalita výučby vplýva na tendenciu študentov podvádzať

Akreditačná agentúra riešila aj plagiátorstvo..

Kvalita výučby vplýva na tendenciu študentov podvádzať
Právnicka fakulta Univerzity Komenského v Bratislave. Foto: TASR

Čím horšie pedagógovia na vysokých školách učia, tým viac študenti inklinujú k podvádzaniu. Viac odpisujú, práce si kupujú alebo si zariadia, aby za nich skúšku urobil niekto iný.

Aj to je jeden zo záverov prieskumu Slovenskej akreditačnej agentúry Akademická štvrťhodinka. Zapojilo sa do neho 20 000 študentov vysokých škôl. Téme sa venovala redaktorka RTVS Katarína Ottová.

Ak učiteľ vyžaduje iba memorovanie, vzniká väčší priestor na neetické praktiky. Ak ale chce, aby študenti rozumeli, kriticky sa vyjadrovali, sami si hľadali zdroje, tak priestor na podvody sa zmenšuje. Tvrdí to koordinátorka projektu Slovenskej akreditačnej agentúry Renáta Hall.

„Dvadsaťtri percent študentov povedalo, že sa stretáva s tým, že študenti si kupujú práce. Ale v populácii, kde študenti nie sú vzdelávaní, aby pochopili, tak tam je to až 36 percent,“ uviedla Hall pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Závery prieskumu potvrdzujú zistenie Nadácie Zastavme korupciu. Našla 22 webstránok, ktoré študentom ponúkajú vypracovanie seminárnych alebo záverečných prác. Len najväčšia z nich má ročne dva až tri tisíc zákazníkov.

Sankcie pre študentov

Hoci je už možné za takéto podvody odňať vysokoškolský titul, zatiaľ sa tak nestalo. Martin Suchý z nadácie hovorí, že spolu so Študentskou radou vysokých škôl navrhujú vložiť do novely vysokoškolského zákona nový sankčný mechanizmus.

„Študentovi by hrozilo odobratie titulu a prípadné vyhodenie zo školy. Firmám, ktoré takéto služby ponúkajú alebo ich propagujú na internete, by hrozila sankcia 10 000 až 50 000 eur,“ spresnil Suchý.

Štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis uviedol, že takúto pripomienku bude rezort akceptovať.

Sankcie pomôžu, ale podľa Renáty Hall nestačia. „Ďalší krok, ktorý je potrebné spraviť, je mať na Slovensku moderný antiplagiátorský systém, ktorý treba zakúpiť. Momentálne taký nemáme. To, čo máme, veľmi zaostáva za tým, čo je dnes vo svete bežné. Veľmi významný krok je aj rozvoj zručnosti učiteľov, bez toho to proste nepôjde,“ dodala Hall.

Na to všetko treba peniaze. Pritom vysokým školám sa má už druhý rok po sebe krátiť rozpočet a musia prepúšťať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko