Na hlavný obsah

Kvóty na slovenskú hudbu ostanú nezmenené, potvrdila Milanová

Matoviča upozornila na riziká.

Kvóty na slovenskú hudbu ostanú nezmenené, potvrdila Milanová
Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Foto: TASR

Kvóty pre domácu hudbu vo vysielaní slovenských rádií ostanú v súčasnom nastavení, oznámila v piatok (15. 10.) na facebooku ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Zároveň prisľúbila úpravu legislatívneho návrhu v pripomienkovom konaní.

Ozrejmila, že s ministrom financií a šéfom OĽANO Igorom Matovičom sa „veľmi vecne a konštruktívne bavili aj o kvótach“. Práve Matovič v piatok na sociálnej sieti napísal, že tieto kvóty by mali ostať bez zmeny.

„Upozornila som ho na riziká, ktoré hrozia pri zachovaní súčasného stavu povinných kvót na slovenskú hudbu v rádiách. Zároveň však úplne chápem aj argumenty druhej strany. EÚ sa ešte nevyjadrila a zároveň stále prítomná pandémia rozvoj kultúry dramaticky obmedzuje,“ uviedla Milanová.

Slovensko podľa nej potrebuje moderný zákon o mediálnych službách, hoci už len v boji proti dezinformáciám. „Aj preto, hoci sa osobne stotožňujem s odborným stanoviskom ministerstva kultúry, sme v tomto konkrétnom bode dospeli k politickému rozhodnutiu ponechať aktuálny stav kvót na slovenskú hudbu a v tomto zmysle ministerstvo aj upraví návrh zákona,“ ozrejmila.

Zrušenie povinného 25-percentného podielu slovenských pesničiek vo vysielaní komerčných rádií mal priniesť pripravovaný zákon o mediálnych službách. Povinný podiel mal byť naďalej zachovaný pre RTVS v nezmenenej výške 35 %.

Milanová v stredu (13. 10.) vysvetľovala opatrenie tým, že štát nemá prečo diktovať komerčným rádiám, čo majú hrať. Tento návrh kritizovali hudobníci i autori. Téme sa venovala aj RTVS vo štvrtkovej reportáži.

Člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Foltin (SaS) v piatok požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru, ktorý mal riešiť práve napätú atmosféru medzi umelcami a rádiami pre návrh ministerstva kultúry zrušiť povinné kvóty na slovenskú hudbu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko