Na hlavný obsah

Kvóty na slovenskú hudbu v rádiách ostanú, píše Matovič

Podľa neho by sa nemalo rušiť to, čo funguje.

Kvóty na slovenskú hudbu v rádiách ostanú, píše Matovič
Na kombosnímke interiér rádia a minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: RTVS, TASR

Povinnosť hrať 25 % domácej hudby v rámci vysielania slovenských rádií by mala napokon ostať v platnosti. V piatok (15. 10.) to na sociálnej sieti oznámil minister financií a šéf OĽANO Igor Matovič.

Podľa svojich slov sa vo štvrtok (14. 10.) stretol s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou (OĽANO) a poprosil ju, aby „na zrušenie 25 % kvóty ministerstvo kultúry zabudlo“. Dodáva však, že je „len otázka času, kedy nás bude niekto z Bruselu k zmene tlačiť“.

„Rádiá podnikajú na štátnych licenciách, preto ako štát máme úplne legitímne právo od nich žiadať pomoc našim umelcom pred valcom anglofónnej hudby. To nie je nacionalizmus, to je zdravý rozum a ochrana verejného záujmu,“ píše Matovič na facebooku.

Podľa neho by sa nemalo rušiť to, čo funguje. „Práve naopak – poďme našim pomôcť ešte viac,“ dodáva.

Zrušenie povinného 25-percentného podielu slovenských pesničiek vo vysielaní komerčných rádií mal priniesť pripravovaný zákon o mediálnych službách. Povinný podiel mal byť naďalej zachovaný pre RTVS v nezmenenej výške 35 %.

Milanová v stredu (13. 10.) vysvetľovala opatrenie tým, že štát nemá prečo diktovať komerčným rádiám, čo majú hrať. Tento návrh kritizovali hudobníci i autori. Téme sa venovala aj RTVS vo štvrtkovej reportáži.

Člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Foltin (SaS) v piatok požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru. Ten by mal riešiť práve napätú atmosféru medzi umelcami a rádiami pre návrh ministerstva kultúry zrušiť povinné kvóty na slovenskú hudbu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko