Na hlavný obsah

Laschet rokoval so Zelenými o možnej koaličnej spolupráci

Zloženie budúcej vlády je stále neisté.

Laschet rokoval so Zelenými o možnej koaličnej spolupráci
Na snímke zľava spolupredseda Zelených Robert Habeck, predseda CDU Armin Laschet a spolupredsedkyňa Zelených Annalena Baerbocková. Foto: ČTK/AP

Nemecké parlamentné voľby sme nevyhrali, ale stále máme možnosť zostaviť vládnu koalíciu. V utorok (5. 10.) to po rokovaní so Zelenými vyhlásil kancelársky kandidát konzervatívnej únie CDU/CSU Armin Laschet.

Povedal tiež, že vzájomné rozdiely nie sú neprekonateľné, čo otvára možnosť vzniku vlády konzervatívcov, Zelených a slobodných demokratov (FDP). Spolupredseda Zelených Robert Habeck povedal, že rokovania s CDU/CSU chce spoločne s liberálnou FDP vyhodnotiť, čo označil za úlohu pre nadchádzajúce dva dni.

Septembrové voľby v Nemecku vyhrala sociálna demokracia (SPD) kancelárskeho kandidáta Olafa Scholza. Scholz aj Laschet sa ale v zostavení vlády nezaobídu bez Zelených a FDP, pokračovanie existujúcej veľkej koalície CDU/CSU a SPD sa nejaví ako pravdepodobné.

„Máme možnosti zostaviť koalíciu a jednou z nich je Jamajka,“ povedal Laschet s použitím výrazu podľa farieb jamajskej vlajky, ktorá zodpovedá straníckym farbám konzervatívcov (čierna), Zelených (zelená) a liberálov (žltá). „Myslím si, že protiklady nie sú neprekonateľné,“ uviedol po rokovaní.

Koaličné variácie

O konštruktívnom rozhovore hovoril aj bavorský premiér Markus Söder, ktorý je zároveň predsedom Kresťansko-sociálnej únie (CSU). Bavorská CSU tvorí s Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) predsedu Lascheta na spolkovej úrovni konzervatívnu úniu.

Laschet povedal, že témou schôdzky bolo určenie spoločných postojov, hľadanie mostov cez rozpory a hodnotenie stability spoločných programových pilierov. „Najviac sme sa priblížili k téme ochrany klímy,“ povedal. Poznamenal tiež, že únia má záujem v rokovaniach so Zelenými aj FDP pokračovať.

Annalena Baerbocková, ktorá Zelených do volieb viedla ako kancelárska kandidátka, povedala, že možný vznik vládnej koalície z troch politických subjektov si vyžaduje vážnosť, čo si Zelení podľa nej dobre uvedomujú.

Rovnaký názor mal aj Habeck, ktorý spoločne s Baerbockovou Zeleným šéfuje. „Možné programové prieniky sme zmerali,“ povedal Habeck s tým, že teraz treba rokovania vyhodnotiť. „A na to si vezmeme dva dni čas,“ dodal.

Krátko po voľbách spoločne rokovali Zelení s liberálmi, aby si ujasnili programové priority. Úloha týchto dvoch strán je zásadná, pretože ich podpora dovedie do kancelárskeho kresla Scholza alebo Lascheta. Scholz ešte minulý týždeň rokoval s FDP aj Zelenými, zatiaľ čo CDU/CSU debatovala s liberálmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet