Na hlavný obsah

Lekári dostanú za obhliadky viac, výdavky napriek tomu klesli

Obhliadky mŕtvych tiel už nemajú na starosti súkromné spoločnosti.

Obhliadky mŕtvych tiel už nemajú na starosti súkromné spoločnosti, ale lekári. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pristúpil k zmene po tom, čo výdavky na ich zabezpečenie narástli o viac ako 300 percent. Proti boli zástupcovia lekárov. Hoci je teraz o služby záujem, obávajú sa, že ak nebude, lekári ich budú musieť robiť povinne.

Dátum, čas a to, či ide o násilné alebo nenásilné úmrtie, určujú po novom lekári. Za jednu obhliadku dostávajú 40 eur, čo je o 60 % viac ako roky predtým. Výdavky na obhliadky napriek tomu klesli. Kým vlani v septembri, teda v čase, keď ich zabezpečovali súkromné spoločnosti, stáli viac ako 250 000 eur, tento rok to bolo o zhruba 65 000 menej.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Niektorí sa obhliadke mŕtvych tiel venujú na plný úväzok. Záujem majú podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nemocniční lekári, praktici aj špecialisti. Najviac v bratislavskom, nitrianskom a trnavskom kraji. Do rozpisu služieb sa zapisujú dobrovoľne.

„Záujem o túto činnosť prevyšuje v mnohých regiónoch možnosti rozpisu. Tak ako ostatné 3 roky sa nevyskytla potreba povinnosti, nepredpokladáme, že by v nejakom horizonte povinnosť bola nejako vyžadovaná,“ hovorí Michal Palkovič, riaditeľ sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Opačný názor na vec má od začiatku Asociácia súkromných lekárov, ktorá chcela obhliadky mŕtvych nechať na súkromné spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko