Na hlavný obsah

Len minimum pacientov liečili monoklonálnymi protilátkami, liek by mali dostať oveľa skôr

Niektoré nemocnice s nimi nemajú skúsenosti.

Z 15 000 dávok lieku podali zatiaľ len 80. Monoklonálna protilátka bamlanivimab je určená pre vysoko rizikových pacientov s mierne až stredne ťažkými symptómami ochorenia COVID-19. Podávať ju síce môžu vybrané nemocnice, no pacienti, pre ktorých je určená, ju potrebujú dostať oveľa skôr.

Monoklonálne protilátky by mali u seniorov nad 65 rokov, obéznych alebo ťažko chorých pacientov znížiť riziko vážneho priebehu ochorenia. Aby sa vyhli hospitalizácii, liek im musia podať včas. Ideálne hneď po zistení pozitivity.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V praxi to vyzerá tak, že ten, kto je pozitívne testovaný, dostane krátku textovú správu, kde kontaktuje našu kliniku a na ambulancii mu stečie za 20 minút infúzia s monoklonálnou protilátkou. Potom je pacient je 60 minút ešte pozorovaný a môže ísť domov,“ vysvetľuje prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

Na otázku, koľko pacientov týmto spôsobom na košickej klinike infektológie ošetrili, neodpovedali. V Trenčianskej nemocnici dostali monoklonálnu protilátku bamlanivimab jedenásti pacienti. Nemocnica v Nových Zámkoch nemá s protilátkou žiadne skúsenosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko