Na hlavný obsah

Lengvarský: Šíritelia dezinformácií by mali niesť zodpovednosť za svoje činy

So Žilinkom sa zhodli aj na potrebe ochrany zdravotníkov.

Lengvarský: Šíritelia dezinformácií by mali niesť zodpovednosť za svoje činy
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) a generálny prokurátor Maroš Žilinka (vpravo). Foto: TASR/koláž RTVS

Šíritelia dezinformácií by mali niesť zodpovednosť za svoje konanie, povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) v súvislosti so šírením koronavírusu a zapĺňaním nemocničných lôžok.

„Prispievajú k smrti obyvateľov Slovenska, k preplnenosti nemocníc a k tomu, že sa nemôže poskytovať iná medicína, pretože nemocnice sú plné covidových pacientov „ vysvetlil a pripomenul, že z pacientov infikovaných koronavírusom zomierajú takmer iba nezaočkovaní.

O tom, akým spôsobom takýchto ľudí odhaľovať a ako ich riešiť, sa v utorok (12. 10.) rozprával s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom.

Na otázku, ako budú postupovať pri šírení nepravdivých informácií zo strany zdravotníkov Lengvarský reagoval, že sa tým budú zaoberať na úrovni ministerstva.

Šéf rezortu zároveň v tejto otázke cíti aj podporu generálnej prokuratúry. „Každý kto naplní všetky znaky skutkovej podstaty trestného činu šírenia poplašnej správy, má za svoje konanie niesť trestnoprávnu zodpovednosť,“ uviedol Žilinka.

Generálna prokuratúra a ministerstvo zdravotníctva sa zhodli aj na potrebe odsúdiť verbálne a fyzické útoky na zdravotníkov pri výkone zdravotnej starostlivosti.

„Zdravotníci sú tu preto, aby chránili naše životy. Vykonávajú náročnú činnosť profesionálne aj fyzicky. Zaslúžia si našu vďaku a ochranu,“ zdôraznil Žilinka.

Dodal, že v rámci zákona platného od 1. januára 2017 zdravotní pracovníci pri výkone zdravotnej starostlivosti v súvislosti s ochranou zdravia a života užívajú status chránenej osoby.

„V prípade, že sú objektom útoku, či už verbálneho alebo fyzického, takéto konania v praxi majú byť posudzované ako závažnejší spôsob konania … hrozí za ne vyššia trestná sadzba,“ doplnil generálny prokurátor.

Rozhodovať o naplnení skutkovej podstaty má najmä polícia, a preto bude Žilinka o tejto téme diskutovať aj s policajným prezidentom Štefanom Hamranom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko