Na hlavný obsah

Lesy SR znížia počet odštepných závodov aj lesných správ

Zmena by mala priniesť vysokú úsporu.

Lesy SR znížia počet odštepných závodov aj lesných správ
Na snímke zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan a generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Tibor Köszeghy. Foto: TASR

Vedenie rezortu pôdohospodárstva a štátneho podniku Lesy SR vo štvrtok (21. 10.) v Banskej Bystrici oznámilo zmenu organizačnej štruktúry podniku, ktorá by mala platiť od 1. januára budúceho roka.

Počet odštepných závodov (OZ) sa má znížiť zo súčasných 23 na 12 a počet lesných správ (LS) zo 129 na 93. Dva špecializované OZ – lesnej techniky a Semenoles zostanú zachované v nezmenenej forme.

Zmena by mala priniesť úsporu vo výške zhruba 4,6 milióna eur ročne, ktoré sa vrátia späť do systému a použijú aj na spravodlivejšie odmeňovanie. Žiadne „masívne“ prepúšťanie lesníkov nehrozí.

„Zredukujeme z celkového počtu asi 3 400 zamestnancov 43 miest, väčšinou manažérskych pozícií,“ zdôraznil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

„Týmito krokmi chceme docieliť ekonomickú stabilizáciu podniku a zabezpečiť dlhodobú prosperitu. Posilniť by sa mala tiež vonkajšia prevádzka a chceme vytvoriť podmienky pre širšie uplatnenie prírode blízkeho hospodárenia v lesoch.

Očakáva sa, že podnik bude k hospodáreniu pristupovať citlivejším spôsobom, no treba prihliadať i na ekonomiku a uvedomiť si, že si to vyžiada viac finančných prostriedkov,“ konštatoval generálny riaditeľ Lesov SR Tibor Kőszeghy.

Podľa Lesov SR v súčasnosti sú veľké rozdiely v obhospodarovaných výmerách. Jedna LS môže spravovať od dvoch až do 13 000 hektárov lesných pozemkov, čo by sa malo zmeniť.

Jeden OZ bude spravovať od 60 000 po 77 000 hektárov pozemkov a počet LS v rámci jedného OZ nepresiahne deväť. Štíhlejšia štruktúra bude znamenať aj postupné zvyšovanie diverzifikácie štátneho podniku.

„Naše lesy nie sú iba zdrojom drevnej hmoty ako obnoviteľnej suroviny pre energetiku a priemysel. Plnia aj nezastupiteľnú úlohu pri zadržiavaní vody v krajine, zachytávaní CO2 a v boji s klimatickou zmenou. Z tohto dôvodu očakávam, že Lesy SR budú k hospodáreniu  pristupovať oveľa citlivejšie, s ohľadom na optimálne plnenie všetkých funkcií lesa,“ reagoval Vlčan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko