Na hlavný obsah

Letisko na ostrove La Palma je pre sopečný popol opäť uzavreté

Miestny vulkán je v erupcii už tretí týždeň.

Letisko na ostrove La Palma je pre sopečný popol opäť uzavreté
Dym stúpajúci zo sopky Cumbre Vieja na ostrove La Palma. Foto: TASR/AP

Pre zvýšenú koncentráciu sopečného popola v ovzduší vo štvrtok (7. 10.) znovu uzavreli letisko na španielskom ostrove La Palma. Oznámil to španielsky úrad civilného letectva AENA.

Erupcia vulkánu trvá tretí týždeň a pre zhoršené podmienky už v stredu (6. 10.) oznámili aerolinky Binter a Canaryfly, že dočasne prerušia všetky svoje lety na ostrov. Ďalšie letiská na Kanárskych ostrovoch ďalej fungujú bez problémov, uviedla agentúra Reuters.

Erupcia sopky v masíve Cumbre Vieja sa začala 19. septembra a koncom septembra už letisko na ostrove La Palma bolo na niekoľko dní mimo prevádzky. Chýbajúce letecké spojenie je pre miestnych obyvateľov i turistov komplikáciou, na ostrov sa ale možno dopraviť trajektom z blízkeho Tenerife.

AENA uviedol, že tentoraz uzávierka letiska pravdepodobne nepotrvá príliš dlho a prevádzkovú prestávku prevádzkovateľ využije aj na odpratanie popola, ktorý sa usadil na pristávacích a vzletových dráhach.

Vulkanológovia nedokážu odhadnúť, ako dlho ešte bude erupcia sopky trvať. Z kráterov stále prúdi láva, ktorá už zničila viac ako 1 000 budov, evakuovať úrady museli asi 6 000 ľudí, nikto ale zatiaľ nebol zranený.

Erupcia značne poškodila turistický sektor na ostrove, kde žije okolo 85 000 stálych obyvateľov. Španielsky europoslanec José Ramón Bauzá uviedol, že turisti pre obavy zrušili 60 až 80 percent rezervácií na október a hotely sú teraz obsadené len na 15 percent, hoci v tomto období býva inak obsadenosť až 70 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet