Na hlavný obsah

Letnú sezónu na Slovensku zachránili domáci turisti

Bola najlepšou v histórii.

Letnú sezónu na Slovensku zachránili domáci turisti
Na snímke Popradské pleso vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR

Tohtoročnú letnú sezónu zachraňovali najmä domáci turisti. Tvorili až 80 % ubytovaných v slovenských hoteloch a penziónoch. Ani rekordná návštevnosť však nevyrovnala straty. Hotelierom chýbali návštevníci zo zahraničia. Bolo ich výrazne menej ako po minulé roky.

Počas prázdninových mesiacov sa ubytovalo v hoteloch, penziónoch či chatách na Slovensku viac ako milión domácich hostí.

„Letná turistická sezóna domáceho cestovného ruchu bola tento rok na Slovensku najlepšia v histórii. Slováci si vybrali Slovensko ako dovolenkovú destináciu číslo jedna,“ uviedol generálny riaditeľ Slovakia Travel Václav Mika.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kým domáci turizmus lámal rekordy, zahraničných návštevníkov bol toto leto len zlomok. Môžu za to obmedzenia spojené s pandémiou. Hotelieri to cítia aj na tržbách.

„Čo sa týka tržieb nedošlo ku kompenzácii výpadku zahraničných turistov tými domácimi. Presné vyčíslenie zatiaľ nemáme k dispozícii, ale dalo by sa povedať, že tak ako klesla percentuálne vyťaženosť, tak aj percentuálne klesali tržby,“ povedal Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

Zimná sezóna už pomaly klope na dvere, medzi podnikateľmi v turizme však vládne neistota.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko