Na hlavný obsah

Lídri EÚ načrtli plán, ako bojovať proti vysokým cenám energií

Hovorili aj o rozšírení jadrových elektrární.

Lídri EÚ načrtli plán, ako bojovať proti vysokým cenám energií
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po viac ako štvorhodinovej debate sa vo štvrtok (21. 10.) prezidenti a premiéri krajín Európskej únie zhodli na spoločnom postupe, ako sa vyrovnať s rýchlo rastúcimi cenami energií.

Konečná verzia záverov z tejto oblasti vyzýva Európsku komisiu (EK), aby preskúmala, ako fungujú trhy s plynom a elektrinou v eurobloku a pozrela sa tiež na špekulatívne aktivity týkajúce sa systému obchodovania s emisnými kvótami EÚ (ETS). Pomocnú ruku má v tomto smere podať Európsky úrad pre cenné papiere a trhy (ESMA).

Samit tiež chce, aby komisia pripravila dlhodobejšie opatrenia na zabezpečenie „dostupných cien“ energie a zníženie závislosti od jej dovozu.

Šéfovia Únie až do večerných hodín diskutovali o odporúčaniach EK, ktorá minulý týždeň navrhla vplyv zdražovania zmierniť cielenými a dočasnými daňovými úľavami či finančnou podporou ohrozených skupín obyvateľov. V dlhodobejšej perspektíve Komisia hovorí o spoločných nákupoch plynu či rozširovaní strategických zásob.

Lídri Francúzska, Španielska či Česka však už pred samitom dávali najavo, že chcú ísť ďalej a reformovať trh s elektrinou či regulovať ceny emisných kvót.

Hlavnou spornou témou večera sa podľa zdroja oboznámeného s priebehom rokovaní ukázali byť spomínané povolenky, ktoré chce do záverov presadiť český premiér Andrej Babiš, podľa ktorého sú ich ceny neúnosne vysoké.

Podobné výraznejšie kroky však podľa spomínaného diplomata narážali na odpor lídrov Holandska, Belgicka a ďalších štátov, podľa ktorých nie je potrebné dočasné zdraženie riešiť tak zásadnými zásahmi do doteraz fungujúceho trhu.

Európska komisia tvrdí, že ETS sa na zdražení energií prejavuje len okrajovo a hlavné príčiny sú vo vysokom dopyte spôsobené pokrízovým oživením a nedostatočnými zásobami plynu.

Slovinský premiér Janez Janša v tejto súvislosti obhajoval jadrovú energiu, keď upozornil, že výstavba ďalších jadrových reaktorov zníži závislosť EÚ od zahraničných dodávateľov energií. Tento návrh mal podporu Grécka a Írska a za jadro ako druh energie v boji proti klimatickej zmene sa po príchode na samit vyslovil aj slovenský premiér Eduard Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika