Na hlavný obsah

Lídri krajín EÚ debatujú o spoločných vojenských jednotkách a vysokých cenách energií

Zišli sa prvýkrát od konca spoločnej misie v Afganistane.

Lídri krajín EÚ debatujú o spoločných vojenských jednotkách a vysokých cenách energií
Spoločná fotografia lídrov krajín EÚ. Foto: TASR

Debatu o silnejšej úlohe a efektívnejšom fungovaní Európskej únie najmä vo vzťahu k Spojeným štátom a Číne majú v utorok (5. 10.) večer na programe prezidenti a premiéri členských štátov EÚ.

Počas pracovnej večere v slovinskom podhorskom stredisku Brdo ale oproti pôvodným plánom budú hovoriť aj o nevídane rýchlo rastúcich cenách energií, ktorých dopad chcú lídri zmierňovať pomocou spoločných krokov. Ani k jednej z večerných tém nemajú štáty EÚ zďaleka jednotný postoj.

Vojenská stratégia

Lídri Únie sa zišli prvýkrát od neúspešného konca spojeneckej misie v Afganistane, ktorý podľa mnohých európskych politikov ukázal prílišnú závislosť EÚ od Washingtonu.

Ďalším podnetom na posilnenie vojenskej samostatnosti je podľa Francúzska najmä septembrový pakt medzi USA, Spojeným kráľovstvom a Austráliou označovaný skratkou AUKUS.

„Som presvedčený, že musíme posilniť našu obrannú spoluprácu na úrovni EÚ,“ povedal predseda Európskej rady Charles Michel. Krajiny Únie v reakcii na Afganistan oživili dlhoročnú myšlienku na vytvorenie vlastných jednotiek rýchleho nasadenia, ktoré popri Francúzsku podporuje aj Nemecko či ďalšie západoeurópske krajiny.

Naopak, najmä štáty východného krídla EÚ vrátane Česka majú rezervovanejší prístup a hovoria o dôležitosti spolupráce v rámci NATO. Šéf únijných samitov Michel zdôraznil, že aj väčšia kooperácia Únie s Alianciou je v záujme dvadsaťsedmičky.

Dodal, že utorková debata môže udať smer pred dôležitými rozhodnutiami o obrannej politike. Žiadne záväzné závery sa však po neformálnej večeri neočakávajú.

Rastúce ceny energií

Niektorí lídri chcú časť debaty venovať rýchlo rastúcim cenám energií, s ktorými sa krajiny Únie stretávajú v dôsledku hospodárskeho oživenia a nedostatočných zásob plynu. Jednou z možností je regulácia trhu s emisnými kvótami.

Ceny energií chcú na samite preberať aj lídri zdražovaním výrazne zasiahnutých krajín ako Španielsko, Taliansko či Francúzsko. Tieto štáty volajú po spoločných krokoch, napríklad v podobe spoločného nákupu energií.

Ďalšie krajiny na čele s Nemeckom sa k tomu stavajú skôr skepticky. Podľa únijných činiteľov dôjde najviac o orientačnú debatu, konkrétne návrhy by mali šéfovia štátov preberať na riadnom samite o dva týždne v Bruseli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet