Na hlavný obsah

Maďari obnovia povinnosť nosenia rúšok vo verejnej doprave

Od štátnych zamestnancov budú vyžadovať vakcináciu.

Maďari obnovia povinnosť nosenia rúšok vo verejnej doprave
Na ilustračnej snímke budova maďarského parlamentu v Budapešti. Foto: SITA/AP

Maďarská vláda vo štvrtok (28. 10.) za zhoršujúcej sa epidemickej situácie v krajine ohlásila zavedenie povinného nosenia rúšok vo verejnej doprave a ďalšie protiepidemické opatrenia.

Šéf kancelárie premiéra Viktora Orbána Gergely Gulyás okrem iného uviedol, že od zamestnancov štátnych inštitúcií sa bude vyžadovať očkovanie proti covidu-19. S ochorením je v nemocniciach v zhruba desaťmiliónovom Maďarsku takmer 2 000 ľudí.

Nosenie rúšok v prostriedkoch hromadnej dopravy má byť povinné od pondelka (1. 11.). Keď začne platiť vakcinačné nariadenie týkajúce sa štátnych zamestnancov, nebolo okamžite jasné.

Orbanov hovorca ďalej oznámil, že vláda podporí súkromné spoločnosti v snahe vyžadovať očkovanie od zamestnancov, „ak to budú považovať za potrebné,“ napísala agentúra Reuters.

Maďarsko, podobne ako ďalšie krajiny strednej a východnej Európy, bojuje s novým rozmachom nákazy. V stredu (27. 10.) nahlásilo 3 125 nových infekcií, čo bol najvyšší denný prírastok od apríla. Vo štvrtok pribudlo ďalších 4 039 prípadov.

S 59 % plne zaočkovaných obyvateľov je na tom Maďarsko lepšie ako zvyšné krajiny V4. Od začiatku augusta ponúka maďarská vláda ľuďom posilňovaciu dávku vakcíny, ktorú zatiaľ dostalo 12 % obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet