Na hlavný obsah

Maďarská vláda napriek varovaniam odborníkov otáľa s prísnejšími opatreniami proti covidu

Rozhodnutia prijmeme, keď nadíde čas, tvrdí minister vnútra.

Maďarská vláda napriek varovaniam odborníkov otáľa s prísnejšími opatreniami proti covidu
Na ilustračnej snímke maďarský parlament. Foto: TASR

Vývoj infekcie koronavírusom v Maďarsku je až hrozivý. Varujú odborníci, ktorí žiadajú vládu o opätovné zavedenie ochranných opatrení, najmä povinného nosenia rúšok v uzavretých priestoroch.

Mesto Budapešť žiada vládu o zrušenie prehnanej voľnosti, pretože samospráva nemá kompetencie zmeniť rozhodnutia centrálneho vládneho štábu. Téme sa venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek.

Benevolentný prístup maďarskej vlády súvisí s viacerými masovými akciami. Siaha to až k svätoštefanským sviatkom a k pápežovej návšteve. Ďalej k svetovej poľovníckej výstave, no najmä k takzvanému mierovému pochodu státisícov prívržencov vlády minulú sobotu (23. 10.).

Ako upozornil Rádiožurnál na Rádiu Slovensko, pravdepodobne sa ešte nič nezmení ani cez nastávajúce Sviatky všetkých svätých a Pamiatky zosnulých, hoci infektológovia vidia najväčšiu hrozbu práve v nehatenom a nechránenom pohybe más.

„Je isté, že niečo treba urobiť,“ zdôrazňuje napríklad šéf infekčného oddelenia centrálnej anticovidovej nemocnice János Szlávik. „Je predsa nonsens, aby stále boli nezaočkované tri milióny ľudí. Údaje o šírení vírusu sa zhoršujú, a teda je potrebné urobiť rázne kroky aj v Maďarsku, ako to robia vo viacerých európskych krajinách,“ dodal.

Samospráva hlavného mesta žiada vládu, aby zaviedla povinné nosenie rúšok aspoň vo verejnej doprave, no vláda zatiaľ otáľa. Minister vnútra Sándor Pintér odkázal, že keď nadíde čas, vláda príjme potrebné rozhodnutia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet