Na hlavný obsah

Maďarská vláda po proteste Slovenska zrušila uznesenie k nákupu pôdy v susedných krajinách

Ministra zahraničia Korčoka o tom informoval kolega Szijjártó.

Maďarská vláda po proteste Slovenska zrušila uznesenie k nákupu pôdy v susedných krajinách
Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger a maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR

Maďarská vláda zrušila uznesenie o nákupe poľnohospodárskej pôdy v zahraničí. V utorok (12. 10.) to uviedol ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS).

„Môj maďarský kolega Péter Szijjártó ma informoval, že vláda Maďarskej republiky sa rozhodla na podnet slovenskej strany zrušiť uznesenie o nákupe pôdy v susedných krajinách,“ informoval Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie dodal, že o to žiadal minulý týždeň počas rokovaní so Szijjártóom. Potvrdil, že v pondelok (11. 10.) o tom rokovali aj premiéri krajín Eduard Heger (OĽANO) a Viktor Orbán.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes zaslal list predsedovi vlády SR Eduardovi Hegerovi, ktorého informoval o tomto rozhodnutí. Ja ho za rezort diplomacie beriem na vedomie. Myslím si, že to potvrdzuje naozaj nevyhnutnosť vzájomných konzultácií a intenzívneho dialógu o všetkom, čo robíme vo vzájomných vzťahoch, čo sa týka oboch krajín,“ podčiarkol Korčok.

V dohľadnom čase od maďarského ministra očakáva odpovede aj na ostatné otázky, ktoré sa týkajú nákupu nehnuteľností alebo programov maďarskej vlády, v oblasti školstva a podpory podnikateľov na Slovensku.

Viaceré veci sa vyjasňujú a zároveň potvrdzujem záujem o to, aby sme konštruktívne hovorili aj o ďalších veciach v našich vzťahoch, ktoré sa nás týkajú,“ uzavrel Korčok.

Heger krok Maďarska víta

Premiér Heger (OĽANO) zrušila uznesenia uvítal, maďarskému premiérovi Orbánovi podľa neho, rovnako ako Slovensku, záleží na dobrých vzájomných vzťahoch.

„Dnes ráno, keď som prišiel na stretnutie V4, mi premiér Viktor Orbán oznámil, že ustupuje od tejto legislatívy aj na základe nášho včerajšieho rozhovoru,“ uviedol Heger.

Pozrite si celý príhovor premiéra Hegera:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko