Na hlavný obsah

Maďarské nákupy slovenskej pôdy znepokojujú viacerých poslancov

Iniciatíva vyvolala kopu otázok.

Budapešť chce investovať do poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách. Zriadili na to špeciálny fond. Viacerých členov parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo to znepokojuje. Opozícia agrorezortu vyčíta nečinnosť pri ochraňovaní pôdy.

Pravidlá cezhraničných investícií aj aktivity fondu na kúpu ornej pôdy bude urýchlene riešiť pracovná skupina.

„Sme pripravení na pokračovanie v tomto programe takým spôsobom, aby sa to dialo v súlade s európskymi pravidlami, aby bola zabezpečená úplná transparentnosť,“ uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Myšlienka, že maďarský fond by mal nakupovať pôdu na Slovensku, sa nepáči členom parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo. „Pre mňa informácia o zriadení súkromného kapitálového fondu pre pôdu v Maďarsku v hodnote 400 miliónov eur je veľmi znepokojujúca,“ povedal predseda výboru Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Opozičný poslanec tvrdí, že za iniciatívy maďarskej strany je zodpovedný slovenský agrorezort. „Využívajú priestor, ktorý im svojou nečinnosťou a amaterizmom ponúka naše ministerstvo pôdohospodárstva, a preto je nutné začať konať, pretože sa jeden deň prebudíme a bude neskoro,“ zdôraznil nezaradený poslanec Peter Kmec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko