Na hlavný obsah

Maratón mieru v Košiciach ovládol Keňan Kerio

Siahal aj na traťový rekord.

Maratón mieru v Košiciach ovládol Keňan Kerio
Na archívnej snímke bežci na štarte počas 98. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Foto: SITA

Keňan Reuben Kerio zvíťazil na 98. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, keď dosiahol čas 2:07:18 h. Za traťovým rekordom zaostal o 17 sekúnd. Na druhom mieste finišoval v nedeľu (3. 10.) Hiribo Shano z Etiópie. Tretí bol v cieli Albert Kangogo za 2:07:52.

Podľa očakávania sa na čele usadila favorizovaná osemčlenná skupinka afrických bežcov. Slovák Tibor Sahajda mal po polhodine manko 1:30 min. Elita mala na 15. kilometri čas 45:18 min. a rýchle tempo jej vydržalo aj do obrátky.

Na nej to vyzeralo na útok na traťový rekord, keďže medzičas najlepších 1:03:44 bol o 7 sekúnd lepší než v roku 2012, keď Keňan Lawrence Kimayio vyhral s časom 2:07:01. Na 30. kilometri bola v čele päťčlenná skupinka. Tá sa postupne trhala, do úniku sa dostal Kerio.

Tempo s ním najdlhšie držal Kangogo, ale Kerio už išiel od 35. kilometra sám. Naďalej si držal vysoké tempo, ktorým atakoval traťový rekord a aj „osobák.“ Napokon finišoval časom 2:07:18.

Slovák Sahajda, ktorý obsadil celkové siedme miesto a pridal do zbierky ďalší titul slovenského šampióna, priznal, že sa na košickej trati trápil. „Bol to boj o život. ´Desiatka´ bola prepálená a už som vedel, že to bude trápenie. Keď sa človek necíti dobre v prvej polovici, je automaticky jasné, že druhá polovica bude horšia. Pichalo ma v boku, vytrápil som sa. Chcel som vyhrať aspoň slovenský titul. Vydal som zo seba maximum, viac som nemohol,“ povedal pre RTVS.

Na košický maratón sa po ročnej absencii vrátili elitní africkí bežci, ktorí v roku 2020 neštartovali pre pandemické obmedzenia. Na štarte bolo viac než 7 300 bežcov zo 45 krajín. Najviac z nich, takmer 3 200, štartovalo v polmaratóne. Do hlavnej disciplíny sa prihlásilo viac než 1 400 vytrvalcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport