Na hlavný obsah

Marocký kráľ vymenoval novú vládu, bude v nej sedem žien

Strana, ktorá posledných 10 rokov viedla krajinu, skončila v opozícii.

Marocký kráľ vymenoval novú vládu, bude v nej sedem žien
Na archívnej snímke marocký kráľ Muhammad VI. Foto: TASR/AP

Marocký kráľ Muhammad VI. vo štvrtok (7. 10.) po septembrových voľbách vymenoval novú vládu. Ponechal vo funkciách ministrov zahraničia a vnútra, do čela ministerstva financií nanovo vymenoval Nadju Fettáhovú, informovala marocká tlačová agentúra.

Maroko je konštitučná monarchia, v ktorej kráľ má značné právomoci. Vymenúva premiéra aj kľúčových ministrov a určuje ekonomickú politiku 37-miliónovej krajiny. Politické strany rozhodujú o školstve, zdravotníctve, sociálnych otázkach a zamestnanosti.

Za premiéra kráľ vymenoval miliardára Abdal Azíza Achanúša. Ako informovala agentúra AFP, nová 24-členná vláda, v ktorej je sedem žien, pozostáva zväčša z technokratov.

Ministrom zahraničných vecí zostáva Násir Búríta, ktorý je nezávislý.

Zastúpenie vo vláde majú členovia liberálnej RNI a Strany autentickosti a modernosti (PAM), pričom obe strany sú považované za blízke kráľovskému dvoru. V kabinete sú aj zástupcovia konzervatívnej Strany nezávislosti (Istiklál).

Trojica strán má v parlamente pohodlnú väčšinu 270 hlasov. K schváleniu zákonov sú pritom potrebné hlasy 198 poslancov.

Umiernení islamisti zo Strany spravodlivosti a rozvoja (PJD), ktorí krajinu viedli posledných desať rokov, vo voľbách neuspeli a oznámili, že sa spolu s ľavicovými stranami pripoja k opozícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet