Na hlavný obsah

Masívne očkovanie detí v Afrike proti malárii má podporu WHO

Za rok 2019 malária zabila takmer 400 000 ľudí v Afrike.

Masívne očkovanie detí v Afrike proti malárii má podporu WHO
Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) podporila masívne očkovanie prvou schválenou vakcínou proti malárii. Očkovanie by podľa nej mohlo zachrániť desaťtisíce životov, najmä detí v Afrike.

Na maláriu, chorobu známu už od čias antiky, podľa štatistík WHO zomrie na svete jedno dieťa každé dve minúty. Odporúčanie organizácie očkovať predstavil na stredajšej tlačovej konferencii šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Doteraz jedinú schválenú vakcínu proti malárii, ktorú prenášajú komáre, vyvinula britská spoločnosť GlaxoSmithKline. V pilotnom programe od roku 2019 zdravotníci aplikovali 2,3 milióna dávok deťom v Ghane, Keni a Malawi. Pilotnému projektu predchádzalo desať rokov klinických testov v siedmich afrických štátoch, píše Reuters.

Malária zabíja státisíce ľudí ročne

Celkovo 94 percent všetkých prípadov malárie sa vyskytne v Afrike. Za rok 2019 táto choroba na tomto kontinente zabila 386 000 ľudí, najčastejšie jej podliehajú deti mladšie ako päť rokov. Medzi príznaky malárie patrí horúčka, vracanie, bolesti hlavy a svalov a celková únava. Ochorenie prenášajú parazity.

Vakcína je účinná v prevencii vážneho priebehu ochorenia len v zhruba 30 percentách prípadov, napriek tomu je očkovanie najefektívnejším spôsobom obrany pred týmto ochorením. Európska agentúra pre lieky (EMA) vakcínu schválila v roku 2015 s argumentom, že jej prínos prevažuje nad možnými rizikami.

Firma GSK sa zaviazala k výrobe 15 miliónov dávok vakcíny ročne až do roku 2028 a sľúbila, že jej marža nepresiahne päť percent výrobných nákladov. Na realizáciu plánu WHO na plošné očkovanie však bude potrebné získať značné finančné prostriedky. Väčšina krajín, kde je riziko nákazy najvyššie, patrí zároveň k veľmi chudobným štátom, ktoré si očkovanie nemôžu dovoliť, pripomína Reuters.

Vo vývoji sú aj ďalšie vakcíny

Vlastné vakcíny proti malárii vyvíjajú aj ďalšie spoločnosti. Látka Oxfordskej univerzity tento rok v apríli v druhej fáze testov vykázala účinnosť 77 percent, čo je zatiaľ najvyššia spomedzi testovaných prípravkov. Táto vakcína by mohla byť schválená približne o dva roky, píše AFP.

Nemecká firma BioNTech v júli oznámila, že pre vývoj vakcíny proti malárii využije technológiu mRNA vakcíny, ktorú firma použila aj na výrobu vakcíny proti koronavírusu a metóda sa tak zdokonalila.

Samotné vedenie WHO uviedlo, že existujúce vakcíny sú vakcíny prvej generácie a organizácia dúfa, že ich úspech prinúti ďalších vedcov k práci na prípravkoch, ktoré by pomohli bojovať s maláriou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet