Na hlavný obsah

Mediálny výbor súhlasí so zachovaním kvót pre slovenskú hudbu

Podľa štátneho tajomníka rezortu kultúry to prináša aj riziká.

Mediálny výbor súhlasí so zachovaním kvót pre slovenskú hudbu
Na ilustračnej snímke interiér rádia. Foto: TASR

Parlamentný výbor pre kultúru a médiá súhlasí s tým, aby sa aktuálny stav kvót na slovenskú hudbu zachoval. Ako podľa koalície, tak aj opozície je dôležitá podpora domácej hudby. V tomto zmysle aj ministerstvo kultúry upraví návrh mediálneho zákona. Upozorňuje však na riziká.

Programové vyhlásenie vlády rátalo s prehodnotením kvót na slovenskú hudbu, a tak sa rezort kultúry rozhodol, že návrh mediálneho zákona predloží s tým, že v komerčných rádiách kvóty nezavedú.

Možné riziká

Po kritike dotknutých však padlo aj politické rozhodnutie – súčasný stav kvót zostane zachovaný. Štátny tajomník rezortu kultúry Radoslabv Kutaš upozorňuje, že nosí to so sebou aj riziká.

„V prípade, že by sme neboli v súlade s právom EÚ, že by Európska komisia vyhodnotila, že toto nie je dobré opatrenie a že to obmedzuje vnútorný trh, najmä voľný pohyb tovaru a služieb, vyzve nás k tomu, aby sme prijali opatrenia,“ ozrejmil Kutaš pre Rádiožurnál na Rásiu Slovensko.

Podiel domácej hudby v rádiách pomocou povinných kvót zvyšuje Slovensko už päť rokov. Komerčné rádiá hrajú teda jednu štvrtinu celkového času iba slovenskú hudbu.

Prinieslo to pozitíva

Juraj Čurný zo Slovenského ochranného zväzu autorského hovorí, že zavedenie kvót nemá žiadny vplyv na počúvanosť rádií či ich podiel na reklamnom trhu. Podľa neho zvýšená hranosť priniesla pozitíva.

„Došlo k dramatickému nárastu celkového objemu peňazí, ktorý dostanú vďaka tantiémam – či už sú to autori alebo výkonní umelci. Nárast je na úrovni desiatok percent,“ uviedol Čurný.

Členovia mediálneho výboru sa zhodli, že domáca hudobná scéna si zaslúži podporu a nie je čas na zrušenie kvót. Podľa Romana Foltina (SaS) bol zákon šitý horúcou ihlou a zle komunikovaný. Preto požiadal o zaradenie diskusie k nemu na schôdzu výboru.

„My sme zo začiatku sledovali diskusie, ktoré prebiehali na statusoch. Takýmto spôsobom si myslím, že sa zákon nepredstavuje. Vzbudilo to obrovský ohlas v umeleckej obci,“ skonštatoval Foltin.

Chaotický návrh

Exministerka Ľubica Laššáková z Hlasu-SD zase považuje celý návrh mediálneho zákona za chaotický. „Nik o ňom s odbornou obcou nerokoval, hodilo sa niečo na papier a až potom sa prišlo na to, že to celkom nie je s kostolným poriadkom, že predsa len sa tie kvóty musia zachovať tak, ako sú,“ povedala.

Viacerí členovia výboru sa zhodli aj na tom, že otázky kvót by mali byť implementované už pri vydávaných licenciách pre vysielateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko