Na hlavný obsah

Merkelová sa s pápežom Františkom rozprávala o klimatickej zmene

Ale aj o zneužívaní detí v katolíckej cirkvi.

Merkelová sa s pápežom Františkom rozprávala o klimatickej zmene
Pápež František (vľavo) víta nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú počas ich stretnutia vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Reakcia ľudstva na klimatickú zmenu si vyžiada radikálnu zmenu v našom spôsobe života, vyhlásila vo štvrtok (7. 10.) podľa agentúry Reuters dosluhujúca nemecká kancelárka Angela Merkelová po súkromnej audiencii u pápeža Františka.

S hlavou katolíckej cirkvi preberala okrem globálneho otepľovania aj pandémiu covidu, budúcnosť Európskej únie alebo cirkevné kauzy súvisiace so sexuálnym zneužívaním.

Merkelová je vo Vatikáne a v Taliansku na zrejme poslednej oficiálnej a podľa jej vlastných slov rozlúčkovej návšteve. Popoludní sa stretla tiež s talianskym premiérom Mariom Draghim. Po 16 rokoch končí v nemeckej politike.

Merkelová svojím vyhlásením ku klimatickej zmene reagovala na výzvu pápeža a ďalších náboženských vodcov. Tí v pondelok (4. 10.) apelovali na klimatickú konferenciu OSN, ktorá sa bude konať v novembri Glasgowe, aby ponúkla konkrétne riešenia na záchranu planéty pred „bezprecedentnou ekologickou krízou“.

Kancelárka s pápežom za 45 minút audiencie diskutovala aj o biodiverzite a svetových konfliktoch. Hovorili vo Františkovej knižnici vo vatikánskom Apoštolskom paláci.

Kancelárka sa pred audienciou s pápežom stretla s nemeckým teológom Hansom Zollnerom, ktorý je predsedom Centra na ochranu maloletých pri pápežskej Gregoriánskej univerzite. Pápež František v stredu (6. 10.) označil za hanbu dlhú neschopnosť cirkvi riešiť prípady sexuálneho zneužívania detí cirkevnými predstaviteľmi.

Svätý Otec tak reagoval na utorkové (5. 10.) zverejnenie výsledkov 2,5-ročného vyšetrovania nezávislej komisie, podľa ktorej predstavitelia francúzskej katolíckej cirkvi od roku 1950 sexuálne zneužili asi 216 000 detí. Merkelová tému preberala s Františkom a po stretnutí uviedla, že „pravda musí vyjsť najavo“.

Politická osobnosť

Pápež minulý mesiac označil Merkelovú za „jednu z najväčších politických osobností sveta“. Poklonu vo štvrtok kancelárke zložil aj taliansky premiér, ktorý jej po spoločnom stretnutí poďakoval za pokojné a odhodlané vedenie Európy aj v ťažkých časoch.

Draghi pripomenul, ako ho Merkelová podporovala v úlohe šéfa Európskej centrálnej banky, kde v roku 2012 pracoval na záchrane eurozóny za dlhovej krízy.

Kancelárka po stretnutí s premiérom vyhlásila, že Európa zatiaľ nie je dostatočne konkurencieschopná, pokiaľ ide o inovácie, a bude potrebovať viac globálnych hráčov, ktorí môžu súťažiť na medzinárodnom trhu. Dnešný deň zakončí na večernej modlitbe za mier v rímskom Koloseu, ktorej sa zúčastní aj pápež.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet