Na hlavný obsah

Mexickí archeológovia objavili viac ako tisíc rokov staré mayské kanoe

Bolo zrejme z doby, kedy bola ríša pred rozpadom.

Archeológovia objavili pri vykopávkach v Mexiku vyše 1 000 rokov staré kanoe vyrobenú príslušníkmi mayskej civilizácie. Drevená loď dlhá asi 1,6 metra sa našla v jednom z krasových jazierok blízko pozostatkov chrámového mesta Chichén Itzá na polostrove Yucatán, a práve preto sa zachovala prakticky nedotknutá. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa archeológov ide o prvý nález kompletnej lode z doby mayskej ríše a podľa nich sa dá predbežne datovať zhruba do rokov 830 až 950 nášho letopočtu, kedy bola ríša takmer pred rozpadom.

Ďalšie podrobnosti o presnej dobe vzniku, technológii výroby a použitom dreve by mala priniesť analýza, na ktorej sa budú podieľať aj odborníci z parížskej univerzity Sorbonna.

Mexický národný archeologický ústav (INAH) odhadol, že kanoe sa používalo buď na prepravu vody, alebo na uchovanie obetí.

Archeológovia teraz majú veľa práce pre prieskumy, ktoré sprevádzajú stavbu novej železničnej trate. Tá má na polostrove Yucatán spojiť významné mayské pamiatky s letoviskom Cancún a pritiahnuť tak na juh Mexika viac turistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet