Na hlavný obsah

Ministerstvo financií opätovne volá po dohode o zákone o rozpočtovej zodpovednosti

Chce presadiť aj zákon o výdavkových limitoch.

Ministerstvo financií opätovne volá po dohode o zákone o rozpočtovej zodpovednosti
Na snímke štátny tajomník Ministerstva financií SR Ľuboš Jančík. Foto: TASR

Ministerstvo financií SR opätovne vyzýva vládu na urýchlenú dohodu o prijatí ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti a zákona o výdavkových limitoch.

Potrebu nevyhnutného schválenia zákonov prezentoval štátny tajomník ministerstva financií Ľuboš Jančík na odbornej Konferencii o budúcnosti Európy. Informoval o tom tlačový odbor rezortu financií. Podľa rezortu by navrhované zmeny priniesli „nie len pozitívny vplyv na verejné financie, ale zároveň aj zaradenie sa medzi najzodpovednejšie krajiny Európskej únie.“

O potrebe prijať zákon o rozpočtovej zodpovednosti dlhodobo hovorí nielen ministerstvo financií, ale aj množstvo nezávislých ekonómov. „Za najkľúčovejší nástroj na dosiahnutie rozpočtovej disciplíny považujem prijatie viacročných výdavkových stropov novelou ústavného zákona a ich naviazania na dlhodobú udržateľnosť,“ uviedol člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Juraj Kotian.

Ako uvádza rezort financií, v dôsledku mimoriadnych opatrení súvisiacich s pandémiou koronavírusu sa dočasne pozastavili fiškálne pravidlá paktu stability a rastu. Postupne sa však členské štáty Únie budú vracať k pôvodne nastaveným pravidlám. Tie by sa však mali zreformovať, aby boli štáty lepšie pripravené na krízové situácie.

Už minulý rok sme začali intenzívne pracovať na reforme riadenia slovenských verejných financií. Ide o spomínané zákony o rozpočtovej zodpovednosti a výdavkových limitoch. Mrzí ma, že diskusia sa výrazne spomalila. Verím, že do konca roka sa reformu a zákon podarí schváliť,“ uviedol štátny tajomník rezortu financií Ľuboš Jančík.

Zákon by mal zaviesť záväzné limity pre maximálny objem výdavkov štátneho rozpočtu a jednotlivých ministerstiev a zároveň by mal zabezpečiť, aby vlády a politici v dobrých ekonomických časoch vytvárali dostatočné rezervy na možné horšie časy.

„Ak by sa podobný princíp uplatňoval počas predchádzajúcich rokov, Slovensko by tak ušetrilo spolu takmer 10 miliárd eur,“ uviedol rezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika