Na hlavný obsah

More v Líbyi vyplavilo telá 17 utečencov

Tento rok sa v Stredozemnom mori utopilo cez 1 000 ľudí, ktorí vyplávali z Líbye.

More v Líbyi vyplavilo telá 17 utečencov
Na archívnej snímke z novembra 2020 utečenci počas záchrany po tom, ako sa pri plavení z Líbye prevrátil ich čln. Foto: TASR/AP

Pri meste Závíja v západnej Líbyi sa našlo 17 tiel vyplavených z mora. Podľa líbyjského Červeného polmesiaca sú to utečenci, ktorí sa vydali z Líbye do Európy. Agentúra AP v stredu (6. 10.) oznámila, že telá boli odovzdané úradom na pohreb.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) vo svojej štatistike uvádza, že sa tento rok v Stredozemnom mori utopilo 1 100 utečencov, ktorí vyplávali k Európe z Líbye.

Od začiatku roka sa k európskym brehom cez Stredozemné more z Tuniska a Líbye dostalo asi 44 000 ľudí. Mnohým k tomu napomohli prevádzači, ktorí migrantov posielajú na more na nevyhovujúcich lodiach.

Od začiatku roka do konca septembra viac ako 25 000 migrantov podľa údajov OSN chytila líbyjská pobrežná stráž a vrátila ich do Líbye. Tam ich často držia v záchytných centrách, v ktorých panujú kruté podmienky, a sú obeťami vydierania, mučenia a zneužívania.

Zo situácie ťažia podľa AP rôzne milície, ktoré v Líbyi pôsobia a podieľajú sa na týraní utečencov. Rada OSN pre ľudské práva (HRC) v správe zverejnenej tento týždeň skonštatovala, že sa v Líbyi páchajú zrejme vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti a že líbyjská pobrežná stráž, ktorej výbavu pomohla zaobstarať Európska únia, s utečencami zle zaobchádza. Vracia ich do záchytných zariadení, o ktorých sa vie, že sú v nich ľudia vystavení zneužívaniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet