Na hlavný obsah

Musíme sa vzdať všetkej násilnosti, povedal Masaryk. Pred 103 rokmi vznikla Československá republika

Jeho vznik si prvýkrát pripomíname štátnym sviatkom.

Musíme sa vzdať všetkej násilnosti, povedal Masaryk. Pred 103 rokmi vznikla Československá republika
Dobový oznam o vzniku Československa. Foto: TASR

Pred 103 rokmi, 28. októbra 1918, vznikla 1. Československá republika. Pre Slovákov to znamenalo, že mali po prvýkrát v dejinách jasne vymedzené hranice svojho územia. Historik poukazuje na to, že v povojnovej Európe vniklo na začiatku 20. storočia niekoľko nových štátov.

Deň 28. október si zároveň prvýkrát od roku 1993 pripomíname ako štátny sviatok, ktorý však nie je dňom pracovného pokoja. Téme sa venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Rozpad monarchie daroval život novým štátom

Prvá republika Čechov a Slovákov vznikla na troskách rakúsko-uhorskej monarchie, ktorá bola pre viacero národov už neudržateľným štátnym zriadením. České a slovenské snahy vymaniť sa spod tútorstva Viedne a Budapešti získali v priebehu prvej svetovej vojny reálnu šancu na realizáciu. 

Pre Slovensko to znamenalo zabrániť definitívnemu zániku národného bytia. Keďže v dôsledku mnohoročnej tvrdej maďarizácie bolo na Slovensku málo vzdelaných ľudí so slovenským národným povedomím, optimálnym bolo spojenie síl s národnými a politickými predstaviteľmi z českých krajín.

Vznik nového štátu vyhlásil oficiálne 28. októbra 1918 Národný výbor československý v Prahe. O dva dni neskôr, 30. októbra, prijala v Martine slovenská politická elita takzvanú Martinskú deklaráciu.

Okrem českých krajín a Slovenska bola až do rozpadu prvej republiky v marci 1939 súčasťou štátu aj Podkarpatská Rus, ktorá v súčasnosti patrí Ukrajine. Ešte predtým, v októbri 1938, prišlo Československo na základe Mníchovskej dohody o pohraničné územia na úkor Nemecka a Maďarska, v Česku známe ako Sudety.

Mapa 1. Československej republiky na vernisáži výstavy pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR v Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach v roku 2018.Foto: TASR
Foto: TASR

„Vznikali staré monarchie a rodili sa nové národné štáty, Československo bolo jedným z výsledkov tohto procesu,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko historik Ústavu pamäti národa Tomáš Klubert.

Prezidentom sa nakoniec stal filozof a sociológ Tomáš Garrique Masaryk. Ten bol veľkým zástancom čechoslovakizmu už od počiatkov myšlienok o spoločnom štáte. Okrem neho dôležitú úlohu pri vzniku Československa zohrali aj ďalší dvaja muži – Čech Edvard Beneš a Slovák Milan Rastislav Štefánik.

„V celom verejnom živote, v hospodárskom aj politickom, musíme sa vzdať všetkej násilnosti,“ prihovoril sa Masaryk národu koncom roku 1934 v jednom z najstarších zvukových záznamov. Prvá Československá republika bola totiž demokratickým štátom.

Grendel: Štátny sviatok je obrazom hodnôt našej vlády

Historický okamih si po rokoch pripomíname aj ako štátny sviatok, je však jediným, ktorý nie je zároveň aj dňom pracovného pokoja. Podľa podpredsedu Národnej rady (NR) SR ide o kompromis.

„Je to taký mačkopes, áno, ale je to predsa len obraz toho, kde hodnotovo súčasné vedenie štátu stojí,“ uviedol Grendel. Spoločný štát Čechov a Slovákov definitívne zanikol na konci roku 1992. Prvým januárom 1993 na mape Európy pribudli dve samostatné krajiny – Slovensko a Česká republika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko