Na hlavný obsah

Muža, ktorý zabil britského poslanca Amessa, obvinili z vraždy

Jeho motív bol náboženský a ideologický.

Muža, ktorý zabil britského poslanca Amessa, obvinili z vraždy
Fotografia zavraždeného britského poslanca Davida Amessa leží pri jeho hrobe. Foto: SITA/AP

Z vraždy a prípravy teroristického činu britská polícia obvinila Brita somálskeho pôvodu Aliho Harbiho Aliho, ktorý v piatok (15. 10.) dobodal na smrť konzervatívneho poslanca Davida Amessa. Dvadsaťpäťročného muža obvinili na základe záverov vyšetrovania protiteroristickej jednotky. Jeho motív bol podľa vyšetrovateľov náboženský i ideologický, píše Reuters.

„Táto vražda má spojitosť s terorizmom, má súvislosť s náboženskou i ideologickou motiváciou. Muž bol tiež obvinený z prípravy teroristického činu. Vyplýva to z preskúmania dôkazov zhromaždených metropolitnou políciou pri vyšetrovaní,“ uviedol Nick Price, vedúci divízie špeciálnej kriminality a boja proti terorizmu britskej prokuratúry.

Deväťdesiatšesťročný politik patril k sociálnym konzervatívcom. Staval sa proti potratom, bojoval za práva zvierat a patril k hlasným zástancom odchodu Británie z Európskej únie.

Agentúra AP napísala, že prípad šokoval verejnosť v Spojenom kráľovstve, pretože je zvyknutá na bezprostredný kontakt so svojimi zvolenými zástupcami.

Na mimoriadnom zasadnutí Dolnej snemovne v pondelok (18. 10.) zaznievali výzvy na to, aby boli prevádzkovatelia sociálnych sietí prinútení k väčšej prevencii šírenia nenávisti, ktorá v posledných rokoch otrávila politickú debatu.

Amessa zavraždili päť rokov po tom, ako sa obeťou pravicového extrémistu stala labouristická poslankyňa Jo Coxová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet