Na hlavný obsah

Na D1 pri Bratislave spustili do prevádzky križovatku Triblavina

Jej otvorenie by malo zlepšiť dopravnú situáciu v Bernolákove a okolí.

Na D1 pri Bratislave spustili do prevádzky križovatku Triblavina
NDS spustila do prevádzky diaľničnú križovatku Triblavina pri Bratislave. Foto: TASR

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v piatok (29. 10.) spustila do ostrej prevádzky diaľničnú križovatku Triblavina pri Bratislave. Mimoúrovňová križovatka je umiestnená na 18. kilometri diaľnice D1 Bratislava – Trnava.

„Otvorením križovatky sa zlepší dopravná situáciu v okolí, predovšetkým obyvateľom Bernolákova a spádových obcí. Spustením diaľničnej križovatky zlepšíme plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky, ako aj dopravno-prevádzkové podmienky pre tranzitnú dopravu v záujmovej lokalite,“ vyhlásila NDS.

Výstavbu križovatky si vyžiadala zhusťujúca sa doprava v okolí, ku ktorej prispieva stavebný rozmach v obciach Chorvátsky Grob – Čierna Voda a Bernolákovo.

Denne týmto úsekom prejde 68 000 vozidiel. „V predpandemickom období boli denné intenzity dopravy v najvyťaženejších dňoch na úrovni zhruba 78 000 vozidiel denne,“ informovala NDS.

Nebudú musieť využívať výjazd pri Senci

Obyvatelia Bernolákova a spádových obcí v okolí už nebudú musieť využívať diaľničný výjazd pri Senci, ale budú sa môcť do svojej obce veľmi rýchlo dostať cez novú diaľničnú križovatku Triblavina.

V rámci budovania križovatky postavili most, ktorý rieši mimoúrovňové križovanie diaľnice D1 s novou komunikáciou II/127 prechádzajúcou pod diaľnicu D1.

K vybudovaniu križovatky prispel aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK). „Na ceste medzi diaľničnou križovatkou Triblavina a starou seneckou cestou sme realizovali úsek dlhý približne 600 metrov. Som rád, že sa nám podarilo spolu s Národnou diaľničnou spoločnosťou splniť sľub, ktorý sme dali starostom aj obyvateľom kraja,“ uviedol Juraj Droba, predseda BSK.

Okrem spomínanej výstavby spojnice spustil BSK v septembri tohto roku výstavbu cesty, ktorá spojí križovatku Triblavina s obcami Chorvátsky Grob a Slovenský Grob. Je to prvá etapa obchvatu obcí a miest regiónu Malokarpatska. Dokončená bude na jeseň 2022. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny