Na hlavný obsah

Na Haiti pre nedostatok pohonných látok zavreli či obmedzili desiatky nemocníc

Situáciu komplikuje aj štrajk.

Na Haiti pre nedostatok pohonných látok zavreli či obmedzili desiatky nemocníc
Pohľad na pacientov v nemocnici na Haiti. Foto: SITA/AP

Pre nedostatok pohonných látok muselo na Haiti zatvoriť či výrazne obmedziť svoje fungovanie 50 nemocníc a iných zdravotníckych zariadení. Uviedla to v stredu (27. 10.) agentúra EFE s odvolaním sa na údaje Detského fondu OSN (UNICEF).

Ďalším desiatkam zariadení hrozí podobný osud, ak sa nepodarí v rozsiahlej miere obnoviť dodávky. Situáciu na ostrove komplikuje pôsobenie kriminálnych gangov a trojdňový generálny štrajk.

Prevádzku muselo prerušiť aj 15 zariadení a nemocníc v Port-au-Prince. Podľa detského lekára Darlina Dorvila z univerzitnej nemocnice La Paix v hlavnom meste „prestal pre problémy s dodávkami elektriny fungovať rad nemocničných oddelení, ktoré nie sú stabilné“.

Nemocnica v uplynulých dňoch nedostala dodávky pohonných hmôt a nemôže vo väčšom rozsahu spustiť dieselové agregáty. Lekári sa snažia rýchlo ošetriť pacientov a potom ich poslať domov.

Situáciu na ostrove komplikuje tiež trojdňový generálny štrajk, ktorý sa končí v stredu. Na predchádzajúcich štrajkoch, ktoré boli okrem iného namierené proti pôsobeniu kriminálnych gangov, sa významnou mierou zúčastnili zamestnanci z dopravy a logistiky.

Tí sú často vystavení násiliu a požiadavkám zločineckých skupín, ktoré na Haiti kontrolujú významné dopravné tepny.

Za problémy sa zásobovanie pohonných hmôt môžu podľa agentúry EFE práve gangy, ktoré v uplynulých týždňoch postavili na cestách barikády a kontrolné stanovištia.

Zločinecké skupiny de facto kontrolujú množstvo oblastí v Port-au-Prince, a to vrátane tej, kde sú sústredené sklady pohonných hmôt.

Haiti, ktoré je najchudobnejšou krajinou amerického kontinentu, sužuje politická kríza i prírodné katastrofy. Po zavraždení prezidenta Jovenela Moïseho funguje prechodná vláda, ktorá by mala pracovať na usporiadaní parlamentných volieb. V auguste časť krajiny postihlo ničivé zemetrasenie, ktoré spôsobilo smrť vyše 2 000 osôb i rozsiahle škody na majetku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet